16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCenuşa vulcanică din Islanda, încă o ameninţare pentru Europa

Cenuşa vulcanică din Islanda, încă o ameninţare pentru Europa

Cenuşa degajată de vulcanul islandez Grimsvötn continuă să ameninţe traficul aerian european, deşi intensitatea s-a diminuat, permiţând redeschiderea aeroporturilor internaţionale din Islanda, informează Mediafax.

„Se pune întrebarea dacă cenuşa va afecta marţi Scoţia şi Irlanda de Nord”, declară expertul Gunnar Gudmundsson, de la Institutul islandez de Meteorologie.

Forţa erupţiei încă este considerată „semnificativă” şi, conform meteorologului Peitur Arason, „curenţii de joasă altitudine suflă în direcţia Marii Britanii, în timp ce, la altitudini mai înalte, direcţia este spre nord-vest”.

Din cauza curenţilor de joasă altitudine, traficul aerian din Europa ar putea fi perturbat în următoarele zile.

Organizaţia europeană pentru siguranţa aeriană, Eurocontrol, a comunicat că nici luni şi nici marţi nu vor fi închise aeroporturi din afara Islandei.

Institutul meteo britanic, Met Office, a comunicat că cenuşa vulcanică va ajunge deasupra Scoţiei şi Irlandei de Nord luni seară.

Compania cargo Loganair deja a anunţat anularea a 36 de zboruri prevăzute luni, majoritatea în interiorul Scoţiei. Norul de cenuşă riscă să se extindă spre Franţa şi Spania, avertizează Eurocontrol.
Erupţia unui alt vulcan islandez, Eyjafjoell, în aprilie 2011, a provocat grave perturbări ale transportului aerian în Europa, cu peste 100.000 de zboruri anulate şi câteva milioane de pasageri blocaţi timp de o lună.

Cele mai citite

Rasa Ciobănescul românesc corb a fost recunoscută oficial la nivel internațional

O rasă românească de câini, Ciobănescul românesc corb, a fost recunoscută oficial la nivel mondial de Federația Chinologică Internațională, devenind a patra rasă națională...

Israelul ar fi propus un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor la schimb cu o ieșire pentru Yahya Sinwar

Media israeliene au relatat joi că Israelul ar fi propus un acord ce prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri...

Pepe a dezvăluit detalii despre prima sa relație serioasă

Pepe și-a amintit de prima sa iubire, Dana Gheorghe, o femeie care a jucat un rol important în viața sa la începutul carierei sale...
Ultima oră
Pe aceeași temă