Decizia finală privind extinderea spaţiului Schengen aparţine statelor membre, iar Comisia Europeană are doar un rol de observator în acest proces, a declarat joi un purtător de cuvânt al executivului Uniunii Europene, citat de Agerpres.
„Evaluarea Schengen şi decizia finală privind ridicarea graniţelor interne revin statelor membre, în interiorul Consiliului. Comisia Europeană este doar un observator în acest proces. Noi nu evaluăm, nu decidem, nu votăm în acest proces. Aceasta este o decizie pur naţională între statele membre, luată cu unanimitate. În prezent, ştim că o decizie este prevăzută a fi luată până în martie”, a spus Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Bailly a răspuns astfel unei întrebări legate de o informaţie publicată de agenţia de presă DPA, potrivit căreia ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, a cărui ţară a preluat la 1 ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, a declarat că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen va fi amânată faţă de data stabilită, 31 martie 2011.
Potrivit respectivei declaraţii a lui Sandor Pinter, zarurile ar fi deja aruncate: ambele ţări trebuie să mai îndeplinească „unele sarcini”, motiv pentru care nu pot accede în spaţiul Schengen în această primăvară. Conform ministrului ungar, ar trebui ca „până în luna iunie să fie clar ce sarcini mai trebuie să îndeplinească România şi Bulgaria”, după care cel mai apropiat termen ce poate intra în discuţie este luna octombrie. Termenul din martie nu se mai află, în orice caz, în discuţie, citează DPA şi un diplomat european, sub rezerva anonimatului.