5.4 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecial"Baronul cut&paste" îşi dă demisia

„Baronul cut&paste” îşi dă demisia

Ministrul Apărării din Germania, aristocratul Karl-Theodor zu Guttenberg, a demisionat după ce a devenit clar că lucrarea prin care şi-a obţinut doctoratul, în 2006, este în mare parte plagiată, informează BBC News.

Guttenberg – considerat până la izbucnirea acestui scandal drept un posibil candidat la postul de cancelar – fusese deja deposedat de titlul de doctor.

„Este cel mai dureros moment din viaţa mea”, a declarat, într-o conferinţă de presă, cel poreclit deja în presa germană „Baronul cut şi paste”, „Zu Copyberg” sau „Zu Googleberg”.

Zeci de mii de reprezentanţi ai mediului academic din Germania îi scriseseră cancelarului Angela Merkel pentru a se plânge de comportamentul lui Guttenberg, dar liderul german l-a susţinut în permanenţă pe acesta, în condiţiile în care partidul său va fi implicat în alegerile locale din trei state la sfârşitul lunii martie.

Dar Guttenberg a preferat să se retragă din funcţie: „Trebuie să le dau dreptate duşmanilor mei care au spus că nu am fost numit ministru al apărării de sine, ci al Apărării”.

Aristocratul în vârstă de 39 de ani ajunsese un personaj popular atât în rândul electoratului german, cât şi în cadrul Uniunii Social-Creştine, aliatul creştin-democraţilor conduşi de Angela Merkel.

Declinul lui Karl-Theodor zu Guttenberg a început atunci când un profesor de drept de la Universitatea din Bremen a început să-i analizeze, cu ajutorul internetului, lucrarea de doctorat realizată în 2006.

Astfel, a reieşit, spre exemplu, că Guttenberg preluase cuvânt cu cuvânt un articol de ziar şi, fără să citeze, un paragraf de pe site-ul Ambasadei SUA.

Din cele 475 de pagini ale lucrării sale, mai mult de jumătate conţineau secţiuni „împrumutate” din alte surse.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă