Eurogroup a anunţat acceptul Ciprului de a se supune unui audit privind spălarea banilor efectuat de un cabinet independent, aşa cum doreşte zona euro înainte de a studia un program de ajutor financiar pentru insula aflată în pragul falimentului.
Zona euro, şi în special Germania, aşteaptă din partea Nicosiei un angajament fără echivoc de a lupta contra spălării banilor. La jumătatea lunii trecute, liderii europeni au cerut autorităţilor din Cipru să-şi clarifice poziţia şi au afirmat că angajamentul ţării în acest dosar este o condiţie sine qua non acordării unui ajutor financiar.
Cipru este una dintre cele mai mici economii din zona euro. Ţara reprezintă doar 0,002% din populaţia UE şi 0,2% din PIB. Esenţialul PIB-ului cipriot provine din sectorul financiar, mica insulă afişând o taxă de impozitare a firmelor de doar 10%, rata cea mai mică din Europa.
De unde şi faptul că a devenit un adevărat paradis fiscal şi îndelungată tradiţie de ţară unde secretul fiscal este asigurat. Un raport al serviciilor secrete germane, dezvăluit în noiembrie trecut, a relevat că insula este un paradis fiscal preferat de mafiile din fostele republici sovietice şi o destinaţie privilegiată a exilaţilor fiscali europeni şi ruşi. În toamnă, Spania a dezmembrat o amplă reţea de spălare de bani în care erau implicate Insulele Seychelles, Andorra şi Cipru.
Paradis fiscal
Reticenţele europenilor de a acorda un ajutor financiar Ciprului provin din faptul că de aceşti bani „ar profita ruşii bogaţi care şi-au plasat banii murdari proveniţi din diverse trafice în băncile din insula mediteraneeană”. În 2011, oligarhii ruşi au investit în bănci din Cipru 21 miliarde euro, mai mulţi decât PIB-ul anual al insulei, 17,8 miliarde.
Oficial, Cipru a respectat toate acordurile privind lupta contra spălării banilor, legile necesare au fost adoptate, iar instituţiile create. Dar există probleme în ce priveşte punerea lor în practică iar legile nu sunt aplicate corect.
Potrivit Der Spiegel, „ruşii nu iubesc Cipru doar pentru clima sa. Acolo, cutiile poştale sunt încă anonime, băncile tac şi impozitele sunt mici”. Iar cetăţenia cipriotă se acordă foarte uşor.
Cipru a cerut un ajutor financiar şi trebuie să ducă negocieri cu troika – FMI, UE, BCE – pentru obţinerea unui plan de salvare de 10 miliarde euro dar un membru al guvernului german declara că un plan de ajutor pentru Cipru ar putea fi criticat sever.
Pentru că o clemenţă
europeană faţă de Cipru ar contrasta cu discursul sever ţinut faţă de Grecia, care întârzie să pună în lucru toate reformele care îi sunt cerute de creditori.