30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialBaconschi: Nu-mi fac mari iluzii privind o schimbare de atitudine a Olandei...

Baconschi: Nu-mi fac mari iluzii privind o schimbare de atitudine a Olandei faţă de Schengen

Ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi, a declarat, luni, la Bruxelles că „nu-şi face mari iluzii” privind posibilitatea ca Olanda să-şi schimbe, înainte de 9 decembrie, poziţia privind aderarea României la Spaţiul Schengen, relatează RFI, citat de Mediafax.

Sursa citată aminteşte că 9 decembrie este data până la care preşedintele UE, Herman Van Rompuy, aşteaptă un răspuns prvind extinderea Schengen către România şi Bulgaria.

RFI reaminteşte că Teodor Baconschi a avut o întrevedere, luni, cu ministrul finlandez de Externe, Erkki Tuomioja, în care a încercat să dea Finlandei argumente în favoarea unei susţineri de care România are acum nevoie.

„Am arătat disponibilitatea în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală pe afaceri interne, invitându-i pe experţii finlandezi să se alăture ofiţerilor români în punctele de frontieră”, a declarat Teodor Baconschi. Ministrul a mai spus că a prezentat şi un non-paper cu date recente despre reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei

Finlanda este de acord cu o soluţie de compromis care să permită aderarea etapizată a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, a declarat ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb. Potrivit acestuia, frontierele aeriene şi maritime pentru România şi Bulgaria ar urma să fie deschise în totalitate în martie, iar subiectul frontierelor terestre ar urma să fie discutat în iulie.

„Vom încerca să ne asigurăm că sistemul Schengen este etanş şi că vor fi îndeplinite condiţiile pentru soluţionarea problemelor legate de infracţionalitatea internaţională, statul de drept şi combaterea corupţiei”, a explicat Stubb.

Olanda şi Finlanda au blocat aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, afirmând că niciuna dintre ele nu a depus suficiente eforturi pentru a combate corupţia.

Preşedinţia poloneză a UE a amânat în 22 septembrie, în Consiliul JAI, votul privind eventuala aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în lipsa unui consens al statelor membre, evitând astfel o decizie negativă.

La finalul reuniunii Consiliului JAI de atunci, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, declara că Olanda şi Finlanda au ignorat valori precum încredere, parteneriat şi responsabilitate, des invocate atunci când sunt definite principiile de funcţionare ale Spaţiului Schengen. Finlanda şi Olanda apreciau că standardele tehnice necesare pentru aderarea la Schengen pentru România şi Bulgaria nu sunt suficiente.

Cancelarul german Angela Merkel afirma pe 10 noiembrie, după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, că abordarea etapizată pentru intrarea României în Schengen, propusă de Germania şi Franţa şi susţinută de România, este o posibilitate de rezolvare a acestei probleme.

Cele mai citite

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Primarul democrat din New York, Eric Adams, a fost acuzat de corupție

Primarul din New York, Eric Adams, implicat într-o serie de scandaluri, a fost acuzat joi de fraudă electronică, solicitarea de donații ilegale din partea...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă