14.1 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul bulgar din România plăteşte pentru trecutul său

Ambasadorul bulgar din România plăteşte pentru trecutul său

După ce s-a descoperit că aproape 200 de diplomaţi bulgari au făcut parte din fosta poliţie secretă comunistă, autorităţile de la Sofia au trecut la măsuri dintre cele mai radicale. Şeful misiunii de la Bucureşti a fost şi el retras de la post.

Ambasadorul bulgar la Bucureşti, Valentin Radomirski, a fost retras din funcţie, după ce a fost deconspirat drept fost agent al poliţiei secrete comuniste. Informaţia vine după ce, la sfârşitul lui 2010, s-a aflat că aproape 200 de diplomaţi, dintre care 90 încă în funcţie, au fost agenţi sau colaboratori ai Securităţii bulgare. Scandalul a izbucnit după ce dezvăluirile au fost făcute publice de autorităţile bulgare care au investigat aceste cazuri.

Radomirski ocupă postul de ambasador al Bulgariei în România de doi ani. Contactat de România liberă, ataşatul de presă al ambasadei, Yordan Nachev, a declarat că nu ştie nimic despre retragerea din funcţie a lui Radomirski şi că, pentru moment, acesta este ambasadorul Bulgariei la Bucureşti.

Alţi 12 ambasadori au fost trimişi acasă

Autorităţile bulgare au decis retragerea şi în cazul altor 12 ambasadori de la Sarajevo, Atena, Tbilisi, Belgrad, Beijing, Stockholm, Vilnius, Berlin, Minsk, Skopje, sediile ONU din New York şi UNESCO din Paris. Toţi cei 13 ambasadori vor rămâne la Sofia până la desemnarea succesorilor lor. Oficial, despre aceştia se spune că sunt în „vizită de lucru”. Alţi 22 de diplomaţi urmează să fie rechemaţi şi să ajungă în Bulgaria pe 1 iunie.

Despre apartenenţa acestora la fosta poliţie secretă comunistă din Bulgaria s-a aflat la finele anului trecut, când Comisia pentru studierea dosarelor fostei securităţi a demascat 200 de diplomaţi, dintre care 90 erau în continuare angajaţi ai Ministerului bulgar de Externe. Este vorba despre aproape jumătate dintre ambasadorii şi consulii Bulgariei. În martie, alţi 75 de angajaţi ai ministerului au fost, de asemenea, deconspiraţi pentru legăturile lor cu fosta poliţie secretă comunistă. Şi în cazul preşedintelui G. Pârvanov a fost confirmată oficial colaborarea cu serviciile secrete comuniste, conform Hotnews. Pârvanov, fost membru al Partidului Comunist, purta numele de cod „Gotse” şi a fost considerat colaborator al serviciilor secrete din 4 octombrie 1989 până la 16 iulie 1993.

Pe 14 ianuarie 2011, Parlamentul bulgar a adoptat o declaraţie prin care cerea retragerea de la post a 42 de diplomaţi, inclusiv ambasa¬dorii în Germania, Statele Unite, Marea Britanie şi Romania, din cauză că au colaborat cu fosta Securitate şi s-a dovedit acest lucru.

Pe internet a fost făcută publică o listă cu 192 de diplomaţi care au lucrat cu celebrul Comitet pentru Securitatea Statului. Printre aceştia figurează ambasadorii de la Uniunea Europeană, Moscova, Geneva, Beijing, Vatican, Londra, Madrid, Tokyo, Damasc, Atena şi Bucureşti.

Declaraţia semnată de parlamentarii bulgari a fost trimisă Guvernului, ministrului de Externe şi preşedintelui, cei în măsură să ia decizia demiterii. Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a cerut demiterea a 45 de diplomaţi care au colaborat cu poliţia secretă în perioada comunistă. „Imaginaţi-vă aceşti agenţi în ţările europene occidentale. Au lucrat pe vremuri împotriva lor, ca duşmani ideologici, iar acum ne reprezintă guvernul acolo”, a spus Borisov.

Procentul de informatori din serviciile diplomatice este mult mai mare decât în alte domenii, cum ar fi politica sau presa, unde aproximativ 10% din angajaţi colaborau cu serviciile secrete, relatează presa bulgară.

Cele mai citite

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...
Ultima oră
Pe aceeași temă