UE va aloca fonduri mai mari pentru cei 1.3 milioane de fermieri români care deţin peste 1 hectar de teren. Dacă în intervalul 2007-2013 agricultura românească a primit în jur de 8 miliarde de euro de la UE, conform lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, între 2014-2020 numărul miliardelor primite de de la UE va creşte. Nu se ştie încă cu cât. Ce este însă sigur, bugetul stabilit prin noua „Politică Agricolă Comună” (PAC) va fi mai mare, conform ministrului Valeriu Tabără, care s-a întâlnit azi la Bucureşti cu Dacian Cioloş, Comisarul European pentru Agricultură: „Vestea dată azi de comisarul Cioloş a fost excelentă. El ne-a comunicat personal că bugetul va creşte de la 371 de miliarde, cât s-a alocat agriculturii în intervalul 2007-2014, la 383 miliarde. Asta însemană că suntem între ţările câştigătoare de fonduri”. Ministrul avertizează însă că regulile se vor schimba: „E inevitabilă o trecere a fermierilor pe PFA. În felul ăsta fermierii vor fi mai vizibili, iar baniii care vin din fondurile UE vor fi mai uşor monitorizaţi. Cine nu-şi va scoate activităţile agricole la lumină va avea numai de pierdut, că nu va mai putea lua bani”.
Mai trebuie menţionat faptul că prin noua Politică Agricolă Comună nu doar fermierii români vor trebui să îndeplinească condiţii mai stricte pentru a primi banii UE, după cum precizează Valeriu Tabără. „De pildă, trebuie respectate bunele practici de mediu, cum este rotaţia culturilor. Însă noi avem o tradiţie, şcoala aceasta a asolamentului şi din acest punct de vedere această condiţionare nu afectează, din contră ne avantajează. Se adresează mai ales Franţei sau ţărilor nordice, care au foarte multă moocultură”.
Ţăranul român trebuie să mai aştepte
Deşi subvenţia la hectar se va majora, suma primită de la UE de ţăranul român va fi în continuare mai mică decât cea primită de fermierii din celelalte ţări europene: „Convergenţa plăţilor directe la hectar se va realiza de-abia în 2016, din cauză că aşa s-a negociat tratatul de aderare a României la UE la vremea respectivă, iar acum e extrem de greu să modifici un tratat de aderare. Am încercat să devansez data convergenţei, însă fără succes. În acest an fermierii români primesc de la UE doar 102 euro/hectar, ceea ce ne plasează pe un loc foarte jos în clasamentul plăţilor directe, alături de Bulgaria” a precizat Tabără.