Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat la vârsta de 75 de ani, anunţă AFP. Havel, fost disident anti-comunist, a fost ultimul şi cel de-al zecelea preşedinte al Cehoslovaciei, din 1989 până în 1992 şi totodată primul şef al Republicii Cehia, din 1993 până în 2003.
Artizan al „Revoluţiei de catifea” anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova. Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii, scrie Mediafax.
O pneumonie tratată necorespunzător în închisoare, la începutul anilor ’80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel. Havel, un fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el are frecvent probleme cardiace.
În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanţă unei intervenţii chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.
În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.
În ultimele luni, Havel îşi petrecea cea mai mare parte a timpului în casa sa de la ţară, situată la 150 de kilometri de Praga, după ce a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie, din cauza unei pneumonii grave.Boala a fost însoţită de diferite complicaţii, precum „pierdere de echilibru, scăderea memoriei şi slăbire”, a explicat el recent, într-un interviu.
Sâmbăta trecută, Vaclav Havel s-a întâlnit la Praga cu Dalai Lama, liderul spiritual al budiştilor tibetani, după care s-a întors la casa sa de la ţară.
Havel a fost scriitor, dramaturg, eseist. A scris peste 20 de piese de teatru, unele montate şi în România.
După suprimarea Primăverii de la Praga din 1968, Havel a fost interzis în teatrele din Cehoslovacia, ceea ce l-a făcut ţi mai activ politic. A fost nevoit să lucreze într-o fabrică de bere, experienţă despre care a scris în cărţile sale. Activităţile sale politice au făcut să fie supravegheat de Securitate, supus unor lungi interogatorii şi arestat de mai multe ori înainte de 1989. Cea mai lungă perioadă pe care a petrecut-o în inchisoare ca deţinut politic a fost din iunie 1979 până în 1984. A fost iniţiatorul manifestului anti-comunist Carta 77.
În 2003 a primit premiul de Ambasador al Conştiinţei, o distincţie acordată şi lui Nelson Mandela (2006) şi grupului britanic U2 (2005).
În 2005, într-un interviu pentru cotidianul Adevărul, Havel spunea că nu a fost niciodată de acord cu executarea lui Nicolae Ceauşescu. „Cred că fiecare dintre ţările fost comuniste are tradiţii istorice diferite, are diferite modele de comportament, care trec de la o generaţie la alta. Regimul lui Nicolae Ceauşescu a fost dezgustător. Oamenii au fost nevoiţi să facă faţă unor confruntări violente. A fost într-adevăr groaznic ce s-a întamplat atunci. Ca un om care se opune pedepsei cu moartea, nu am fost de acord cu executarea sa, cred că putea fi trimis în închisoare”, afirma Vaclav Havel, care era de părere şi că „va fi nevoie de decenii până când comunismul va ieşi din minţile oamenilor” şi că „de la căderea comunismului s-au succedat prea puţine generaţii”.