Părinţii care au copii în grupa mare de grădiniţă vor opta, până la 31 martie, între a-şi înscrie copilul la grupa pregătitoare din şcoală sau a rămâne cu copilul la grădiniţă, tot în grupa pregătitoare, fără ca statul să îi mai forţeze să accepte o anumită decizie, a declarat premierul Victor Ponta.
„Ideea pe care am discutat-o şi cu ministrul Pricopie, şi cu ministrul Dragnea a fost următoarea: faimoasa problemă a grupei pregătitoare – nu cred că trebuie să îi forţăm pe părinţi să îşi ducă copiii la şcoală la grupa pregătitoare, nici nu trebuie să îi împiedici pe cei care vor să meargă să îşi ducă copiii mai repede la şcoală, şi atunci am stabilit împreună un sistem pe care îl definitivăm în zilele următoare: până pe 31 martie, fiecare părinte care are un copil în grupa mare să spună dacă vrea să rămână la grădiniţă încă un an, în grupa pregătitoare, sau vrea să meargă la şcoală în grupa pregătitoare”, a spus Ponta la Antena3, potrivit Mediafax. El a arătat că vor exista unele probleme logistice la grădiniţe, deoarece la acest moment nu toate sălile sunt pregătite, dar că o parte din fonduri vor fi alocate autorităţilor locale în acest sens.
În urmă cu o săptămână, premierul a declarat că, în opinia sa, clasa pregătitoare trebuie să revină la grădiniţă, el precizând că a discutat deocamdată doar telefonic cu ministrul Educaţiei, dar că va discuta şi direct cu acesta pentru a vedea cum poate fi pusă în aplicare măsura din acest an.
El a făcut aceste declaraţii, întrebat despre recentele afirmaţii ale ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, conform cărora clasa pregătitoare va rămâne la şcolile generale. Premierul Victor Ponta a anunţat că autorităţile lucrează la un proiect prin care părinţii vor putea alege dacă îşi vor duce sau nu copiii la clasa pregătitoare.
Introducerea clasei pregătitoare în şcoli este o premieră în învăţământul românesc asumată de fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu şi contestată de USL încă de pe vremea când era în Opoziţie. Măsura, prevăzută de Legea educaţiei, a fost necesară întrucât „România are astăzi cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa şi prin ea se urmăreşte trecerea firească de la joacă la învăţare”. Unsprezece ţări ale Uniunii Europene încep învăţământul obligatoriu înainte de vârsta de 6 ani. Spre exemplu, Luxemburg, Irlanda de Nord încep la patru ani, Grecia, Cipru, Anglia, Malta, Olanda, Scoţia şi Ungaria încep la 5 ani. Toate celelalte încep învăţământul obligatoriu la vârsta de 6 ani.