1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomâni de elită, români ca tine

Români de elită, români ca tine

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) propune un nou proiect pentru publicul românesc, în special pentru tineri – „Români de elită, români ca tine”, care constă într-o serie de 48 de interviuri cu români care au studiat în străinătate şi s-au afirmat în domeniul lor profesional peste hotare sau în ţară.

„Ne propunem ca prin puterea exemplului să încurajăm tinerii să-şi urmeze visul profesional în străinătate, fără a exclude posibilitatea de a se întoarce în ţară şi a contribui la dezvoltarea României. Dorim astfel să facem încă un pas în lupta împotriva fenomenului de „brain drain” şi să comunicăm adevăratele modele ale României de astăzi”, spune Irina Scarlat, vicepreşedinte în cadrul departamentului de Comunicare-Informare al LSRS şi studentă în anul al II-lea de master la Paris. Evenimentul de lansare a proiectului va avea loc vineri, 29 octombrie, în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE)

LSRS a fost înfiinţată la începutul lui ianuarie 2009, materializând ideea celor doi membrii fondatori, Sebastian Burduja şi Costin Elefteriu, doi prieteni din şcoala generală, care studiau în străinătate, la Stanford University, respectiv la King’s College London. Întâlnindu-se, au constatat că amândoi se confruntau cu problema singurătaţii studentului român în stăinătate, aşa că au hotărât să creeze Liga Studenţilor Români din Străinătate.
„Totul a pornit din dorinţa acestora de a răspunde unei nevoi existente în rândul studenţilor români de peste hotare: aceea de a creea o comunitate ce depăşeşte graniţele fizice ale teritoriului românesc, de a promova sentimente patriotice şi în rândul celor aflaţi departe de casă pentru a îşi continua studiile. Am pornit împreună la drum pe 8 ianuarie 2009 şi am devenit ONG-ul având cea mai spectaculoasă evoluţie în peisajul românesc”, spune Scarlat. aflăm de la aceasta că „Liga Studenţilor
„LSRS promovează educaţia de elită şi România. Acţionăm practic pe două direcţii principale, complementare: în primul rând încurajăm plecarea tinerilor români la studii în străinătate, pentru a obţine educaţia pe care şi-o doresc şi a câştiga experienţa unui mediu internaţional; în al doilea rând, sprijinim prin proiectele noastre întoarcerea acestor tineri în România pentru a pune în practică lecţiile învăţate şi a contribui prin eforturile lor la dezvoltarea României”, explică ea.

LSRS are astăzi peste 3.400 de membri, dintre care majoritatea sunt absolvenţi ai unor universităţi din afară, iar restul sunt viitori studenţi în străinătate.

Printre proiectele realizate până la momentul de faţă se numără platforma online Wiki LSRS, unde sunt centralizate informaţii legate de studiul în străinătate, Caravana LSRS, în cadrul căreia, în fiecare vară, studenţi români din străinătate le prezintă elevilor interesaţi din marile oraşe din România modalităţile de aplicare la Universităţi din afară, programul Mentorat LSRS, în cadrul căruia sunt formate perechi elev (aplicant la studii în străinătate) – mentor (student la facultatea la care aplică elevul), fiind astfel susţinuţi cei care doresc să studieze în străinătate. Totodată organizaţia realizează diferite concursuri de lucrări ştiinţifice şi alte evenimente dedicate promovării excelenţei academice. „Considerăm că proiectele sunt cartea de vizită a LSRS şi încercăm ca prin implementarea acestora să contribuim la crearea unui mediu propice întoarcerii acasă”, spune Scarlat.

 

 

Cele mai citite

VIDEO. Au apărut imagini cu hoțul care a furat 3 picioare amputate de la Cantacuzino

În Capitală a avut loc un furt șocant, când un bărbat a furat trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino. Imaginile de la camerele...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă