Din datele preliminare făcute publice ieri, promovabilitatea la bacalaureatul din toamnă este de aproximativ 25%, cu 9% mai bună decât cea de anul trecut. Totuşi, autorităţile cer tot mai insistent introducerea examenului diferenţiat de anul viitor.
În Capitală, înainte de contestaţii, rata de promovabilitate este de 18,52%, puţin mai mică faţă de cea de anul trecut (17,82%). Inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru a declarat, pentru România liberă, că rezultatele din Capitală sunt în limita aşteptărilor, iar responsabilizarea elevului este soluţia unor mai bune rezultate în viitor. „S-a dus vremea când toţi elevii promovau bacalaureatul. Nu cred că e bine să căutăm motivele acestor procente mici în afara participanţilor. Responsabilizarea elevilor este soluţia. Ştiţi acea vorbă: «Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă»”, a punctat inspectorul.
Trăistaru a precizat că 10% din elevii bucureşteni care au picat examenul în sesiunea din vară nu s-au prezentat în această sesiune, iar 10% din cei care au luat bacalaureatul au avut note între 5 şi 6. În timpul verii, în Bucureşti au existat 82 de centre de pregătire pentru elevii care au picat bacalaureatul în vară, însă interesul pentru aceste cursuri suplimentare a fost scăzut. „Au fost puţini elevi la aceste cursuri, au ales să-şi consume vara în alt mod”, a concluzionat Trăistaru. La fel ca ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi el este un susţinător al bacalaureatului diferenţiat.
În ţară, cel mai bun procent a fost înregistrat în Gorj (38,86%), urmat de cel din Constanţa (36,07%). La polul opus, judeţul Argeş a înregistrat un rezultat slab, de 18,80%. Rata de promovare la nivel naţional este de 24,27%, faţă de 16,16% în sesiunea din toamnă a anului trecut.
În judeţul Timiş, 24,07% dintre elevi au luat examenul înaintea contestaţiilor, cu aproximativ zece procente mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. „După contestaţii, probabil că va mai creşte cu unul-două procente promovabilitatea, dar nu mai mult. Faţă de anul trecut, situaţia este mai bună, numărul elevilor promovaţi dintre cei înscrişi în examen fiind mai mare”, a declarat pentru Media-fax Marcel Brancu, secretarul co–mi-siei de bacalaureat din Timiş.
În Cluj, promovabilitatea la bacalaureat a fost de 22,8%. Prin comparaţie cu situaţia de anul trecut, rezultatul este mai bun, în 2011 doar 20,62% din elevi au promovat examenul din toamnă. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a precizat că nu a fost înregistrată nici o notă de 10 şi că a fost obţinută o singură notă între 9.00 şi 10.00.„Promovabilitatea la sesiunea din august a examenului de bacalaureat a fost, la nivelul judeţului Cluj, de 22,8 la sută, mai mare decât cea înregistrată anul trecut, când a fost de 20,62 la sută, tot înainte de contestaţii. Nu a fost înregistrată nici o notă de 10 la acest examen. A fost obţinută o singură notă între 9.00 şi 10.00″, a spus pentru Mediafax Cuibus.
Potrivit Ministerului Educa-ţiei, numărul total de candidaţi care s-au înscris pentru acest examen este de 99.111. Anul acesta, în prima sesiune a examenului, au promovat 44,41% din candidaţi.
Bac diferenţiat de anul viitor?
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a lansat, sâmbătă, ipoteza unui bacalaureat diferenţiat de anul viitor. Mai exact, liceenii care nu vor să urmeze o facultate, ci doresc să intre pe piaţa muncii, ar putea opta pentru bacalaureatul profesional, o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.
„Se conturează ideea unui bacalaureat profesional. Acest lucru înseamnă că vom avea bacalaureatul naţional, pe care-l şi avem acum, cu aceleaşi probe, cu acelaşi conţinut, iar bacalaureatul profesional să-l gândim ca o formă de finalizare pentru cei care nu ţintesc învăţământul superior, dar vor să meargă în producţie. În felul acesta, prin bacalaureatul profesional, le dăm o certificare a capacităţilor lor profesionale”, a spus ministrul Educaţiei.