2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialPDL vrea ÎNVĂŢĂMÂNT GRATUIT în universităţile publice. Vezi reacţia rectorilor.

PDL vrea ÎNVĂŢĂMÂNT GRATUIT în universităţile publice. Vezi reacţia rectorilor.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, luni, un proiect de lege iniţiat de doi parlamentari PDL, care prevede eliminarea locurilor cu taxă la universităţile de stat. Reprezentanţii Universităţii din Bucureşti susţin că proiectul încalcă autonomia universitară şi va împinge tinerii spre facultăţile private.

Proiectul de lege elaborat de senatorul Petru Filip şi deputatul Cătălin Croitoru prevede ca universităţile publice să nu mai primească studenţi cu taxă, iar cele private să beneficieze de o serie de prevederi prin care capătă o autonomie excesivă.

„Dacă studenţii care nu sunt admişi exclusiv pe locurile de la buget vor fi împiedicaţi să mai frecventeze universităţile publice, opţiunea liberă a acestora este anulată, iar ei sunt dirijaţi artificial spre alte instituţii. Universităţile publice sunt de fapt mai atractive, ceea ce se dovedeşte prin faptul că deşi practică taxe superioare, ele atrag, totuşi, un număr mare de candidaţi. Statutul de student de la buget sau cu taxă este supus aici schimbării în fiecare an, ceea ce stimulează competiţia şi îmbunătăţeşte calitatea pregătirii.

Modificarea legislaţiei actuale ar afecta negativ atât studenţii, limitându-le libertatea de a-şi alege programele de studii, cât şi angajatorii, care au manifestat preferinţe constante în decursul timpului pentru instituţiile publice cu tradiţie”, spun reprezentanţii Universităţii din Bucureşti.

În prezent, Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 nu face diferenţe între universităţile publice şi cele private.

Curtea Constituţională s-a pronunţat deja prin Decizia nr. 165/2004 asupra acestei chestiuni, respingînd excepţia de neconstituţionalitate a învăţămîntului public cu taxă. În motivarea sa, Curtea aminteşte obligaţia statului de a susţine tinerii prin burse de studii şi burse sociale, ca şi dreptul suveran al statului de a stabili finanţarea instituţiilor publice de la bugetul de stat.

Proiectul mai prevede că raportul dintre numărul studenţilor şcolarizaţi într-o promoţie, la un program de studiu, şi cel al cadrelor didactice titulare nu poate fi mai mare de 40 la 1, atât la universităţile de stat, cât şi la cele particulare.

Proiectul a fost aprobat tacit în Camera Deputaţilor întrucât termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final – 22 iunie – a fost depăşit. Actul normativ va intra în dezbaterea Senatului, care este for decizional. În aceste condiţii, reprezentanţii Universităţii din Bucureşti ameninţă cu protestul unanim al studenţilor, cadrelor universitare şi cercetătorilor.

„Legea Educaţiei Naţionale este perfectibilă, dar iniţiative legislative precum cea menţionată merg exact în sens contrar, ameninţînd s-o transforme într-un instrument de îmbogăţire pentru unii, în dispreţul criteriilor de educaţie şi cercetare care guvernează activitatea academică. Adoptarea unui proiect de lege care modifică Legea Educaţiei prin procedura aprobării tacite, fără o dezbatere publică, este menită să trezească protestul unanim al studenţilor, cadrelor universitare şi cercetătorilor”, spun reprezentanţii UB.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Au bătut palma! Sebastian Mailat se întoarce în Liga 1 și va lupta pentru play-off cu Sepsi

Sebastian Mailat (27 de ani), mijlocașul român care a petrecut ultimele 6 luni în Coreea de Sud, a semnat cu Sepsi Sfântu Gheorghe, echipă...

Tragedie pentru Endrick! Un membru al familiei, ucis într-un atac armat în Brazilia

Atacantul brazilian Endrick, jucător al echipei Real Madrid, trece printr-un moment dificil după ce o rudă a sa ar fi fost împușcată mortal în...

Convins de Șucu! Rapid își întărește echipa medicală cu un fost specialist de la Espanyol

Rapid București l-a angajat pe Misael Rivas Lopez, fost medic al echipelor Espanyol și Almeria, pentru a contribui la performanțele echipei în 2025. Specialistul mexican,...
Ultima oră
Pe aceeași temă