La 29 iunie Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) dădea verdict de plagiat în cazul doctoratului lui Victor Ponta. În ziua şedinţei, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, decidea dizolvarea Consiliului şi reorganizarea lui prin creşterea numărului de membri de la 21 la 44.
Acuzaţii de politizare
Numele noilor membri a fost anunţate în urmă cu şase zile, iar componenţa Consiliului a fost puternic contestată, unele medii ştiinţifice susţinând că CNATDCU a fost politizat.
Asociaţia „Ad-astra”, probabil cea mai reprezentativă organizaţie a cercetătorilor din România, consideră, într-o scrisoare deschisă, că „recentele schimbări din componenţa CNATDCU şi ale comisiilor sale de specialitate sunt extrem de nocive. Faptul că s-a renuntat complet la membrii din străinătate prezenţi în vechile comisii, cercetători de o valoare recunoscută internaţional, contrazice în chip flagrant declaraţiile oamenilor politici în legatura cu necesitatea integrării României în circuitul ştiinţific mondial şi anunţă o nouă perioadă de izolare a cercetării romaneşti…
Trebuie de asemenea să semnalăm că’ aceste noi comisii, deşi sunt mai putin numeroase, număra din pacate mai mulţi membri cu performanţă ştiinţifică extrem de scăzută.”
Cercetătorii pun la îndoială criteriile după care au fost aleşi membri acestui Consiliu: „este recomandabil ca ministerul să facă publice listele cu propuneri venite din partea comunităţilor academice, precum şi criteriile şi procedura care au stat la baza selecţiei noilor membri.”
Fără impostori
O altă nemulţumire vine din partea lui Gabriel Cornilescu, un fost membru al Comisiei de Biologie Biochimie care se arată profund dezamăgit de recentul act de reorganizare a CNATDCU.
„Eliminarea recentă a tuturor membrilor din străinăte ai comisiilor CNATDCU se înscrie în seria de abuzuri menite să muşamalizeze plagiatul dovedit al actualului prim ministru şi al altor politicieni sau funcţionari din instituţii ale statului român şi să faciliteze abateri similare de la etica unui mediu academic normal”, se arată în scrisoarea deschisă redactată de Cornilescu, cercetător la University of Wisconsin.
Acesta crede că prezenţa cercetătorilor care activează în străinătate „garanta imposibilitatea corupţiei, a nepotismului, a presiunilor politice sau administrative folosite de-a lungul anilor pentru obţinerea frauduloasă de titluri sau diplome universitare de către politicieni sau oameni cu funcţii înalte în aparatul de stat. Ei ofereau şansa de a curăţa mediul academic românesc de impostori.”