Una dintre marile aberaţii din învăţământ este pe cale să revină în actualitate.
Până nu demult, cotizaţiile sindicale din învăţământ erau oprite direct din salariile cadrelor didactice. La începutul acestui an, Ministerul Educaţiei a emis un ordin prin care această practică a fost interzisă. Federaţiile sindicale, din rândul cărora a făcut parte şi actualul ministru al Educaţiei, au dat în judecată ministerul iar procesul se judecă şi în prezent. Între timp însă, Ioan Mang-recent demisionat- ar fi negociat cu sindicatele să reintroducă sistemul de oprire a cotizaţiilor sindicale direct din salariu. Ar fi vorba de o sumă totală anuală de aproximativ 10 milioane de euro.
Pop schimbă barca
În cursul anului trecut, trei federaţii sindicale, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Invăţământ „Spiru Haret” şi „Federaţia Educaţiei Naţionale” au cerut în instanţă anularea unui ordin dat de fostul ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiilor din salariul cadrelor didactice. Prin acest ordin, federaţiile din învăţământul universitar ar fi pierdut, anual, în jur de 10 milioane de euro. Trebuie spus că actualul ministru interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a fost – iniţial – parte a acestui proces, în calitatea sa de secretar general al FSLI şi de preşedinte al Sindicatului Liber din Invăţământ Maramureş. Pop a demisionat din aceste funcţii atunci când a fost numit şef la educaţie.
Negocieri sindicate – putere
În luna mai a acestui an, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar de anulare a ordinului. Procesul merge, însă, mai departe chiar dacă Pop se află acum de cealaltă parte a baricadei, trecând din barca sindicaliştilor în cea a Ministerului Educaţiei. „Am făcut recurs, în luna mai, în numele tuturor celor trei federaţii sindicale (şi implicit a FSLI din care Pop a făcut parte n.red.) împotriva deciziei, iar procesul urmează să se judece la Înalta Curte. Probabil că primul termen va fi la toamnă”, ne-a precizat consilierul juridic al sindicatului „Federaţia Educaţiei Naţionale”, Alina Diţ.
Există, însă, unele indicii că acest proces s-ar putea stinge de la sine. Sindicatele au negociat deja cu fostul ministru al Educaţiei pentru reimpunerea cotizaţilor sindicale, iar acesta a admis că „problema este una rezolvabilă”.
„Problema cotizaţiilor a fost discutată în alianţă (USL n.red.) şi chiar cu domnul Ponta, anterior, când le-am cerut sprijinul. Vineri am discutat cu domnul ministru Ioan Mang despre mai multe probleme din educaţie printre care şi problema revenirii la plata cotizaţiilor şi ni s-a spus că va analiza situaţia dar că, în opinia lui, este o problemă rezolvabilă”, ne-a spus preşedintele „Federaţiei Educaţiei Naţionale”, Constantin Ciosu.
Acesta a precizat că „este nevoie de timp pentru a rezolva o problemă birocratică cum ar fi o eventuală reţinere direct de pe statele de plată a profesorilor a ratelor la CAR, la bănci şi a cotizaţilor sindicale aşa cum se întâmpla anterior. S-ar putea reveni la această practică după consultarea cadrelor didactice”.
Ce spune legea
În contextul în care până nu demult a apărat cauza sindicaliştilor, actualul ministru Liviu Popa s-ar afla în conflict de interese, dacă ar lua o decizie favorabilă sindicatelor. Legea care defineşte conflictul de interese spune că „fapta unui funcţionar public prin care s-a realizat direct sau indirect un folos… pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani se pedepseşte cu închispoare de la 6 luni la 5 ani. „