Peste 7.500 de membri de sindicat din Iaşi nu sunt de acord cu tentativa Ministerului Educaţiei Naţionale de a impune un cod de etică personalului didactic, informează Mediafax.
Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi precizează că eventualele abateri disciplinare ale profesorilor pot fi sancţionate în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale (Legea 1/2011), Codul Muncii, dar şi cu alte acte normative, la care se mai poate adăuga Codul civil şi penal.
„Încercările ministerului de a impune acest act normativ prin dezbateri la nivelul unităţilor şcolare amintesc de propaganda din anii 1950, şi mai recent, de dezbaterile din unităţile şcolare în anii 2010-2011, care vizau acceptarea de către cadrele didactice a Legii Educaţiei Naţionale (Legea Funeriu)”, mai susţine USLIP.
Citeşte şi: Scandalul şpăgii din şcoli, înăbuşit cu proiecte de cod etic
Sindicaliştii solicită, în schimb, adoptarea unor acte normative care să aibă în vedere comportamentul inadecvat al elevilor sau al părinţilor, „fără a generaliza”, deorece, zilnic, „cadrele didactice sunt jignite, agresate verbal şi uneori fizic, fără ca autorităţile statului să ia atitudine în acest sens”.
„Cerem Guvernului României şi partidelor care compun alianţa USL să conştientizeze problemele grave ale educaţiei româneşti, care, din păcate, nu pot fi rezolvate prin coduri de etică, ci prin măsuri energice de finanţare a domeniului proclamat în toate campaniile electorale, ca prioritate naţională”, se mai arată în comunicat.
Citeşte şi: ISMB. Fiecare şcoală din Capitală va avea comisie de anchetă anticorupţie
Proiectul unui cod etic în educaţie interzice profesorilor orice formă de limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv, precum şi exploatarea elevilor şi primirea de bani şi cadouri pentru examene, înscrierea la olimpiade ori alte favoruri.
Codul de etică al cadrelor didactice a fost (re)adus în actualitate odată cu scandalul colectării fondului clasei, izbucnit în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându de la Şcoala 10 din Capitală le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.
Citeşte şi: Pricopie: Profesorii demişi nu trebuie să se întoarcă în învăţământ