14.4 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialForumul Românilor vrea elaborarea unui manual de istorie a comunităţilor din Arcul...

Forumul Românilor vrea elaborarea unui manual de istorie a comunităţilor din Arcul Intracarpatic

Forumul Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş cere Academiei să sprijine elaborarea unui manual de istorie a comunităţilor din Arcul Intracarpatic şi Ministerului Educaţiei să facă verificări privind folosirea unor manuale pentru disciplinele opţionale în şcolile cu predare în limba maghiară.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Consiliul Director al FCRCHM solicită Academiei Române să sprijine elaborarea unui manual de istorie a comunităţilor din Arcul Intracarpatic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform sursei citate, Forumul va sprijini cu materiale şi informări Academia în vederea formulării unor puncte de vedere documentate despre situaţia românilor din cele trei judeţe, precum şi despre orice probleme sensibile ivite în acest spaţiu.

Totodată, Forumul cere Ministerului Educaţiei şi Cercetării să desfăşoare controale privind folosirea unor manuale pentru disciplinele opţionale în şcolile cu predare în limba maghiară şi interzicerea manualului de istorie a secuilor, considerat „o pseudoistorie, lipsită de orice temei ştiinţific”.

Conform comunicatului, împreună cu asociaţiile, ligile şi fundaţiile membre ale Forumului, Consiliul Director va face demersuri pe lângă Guvernul României pentru menţinerea în funcţiile de prefect şi subprefect al judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş a unor înalţi funcţionari publici „în măsură să menţină autoritatea statului român, a Constituţiei şi a legilor ţării în cele trei judeţe”.

Totodată, Forumul îşi propune realizarea unui parteneriat cu organizaţii similare din Slovacia în vederea unui schimb de experienţă pe tema relaţiilor dintre stat şi minorităţile naţionale.

Manualul despre istoria secuilor a fost lansat, în 18 septembrie, la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita, iar în 5 noiembrie la Sfântu Gheorghe.

Cele mai citite

Alertă sanitară în zonele inundate: Apa contaminată, un pericol real pentru sănătate

Ministerul Sănătății avertizează populația să consume apă din surse sigure Ministerul Sănătăţii precizează, într-un comunicat de presă că, pentru mai multă siguranţă, apa din reţea...

Arestat preventiv pentru că și-a agresat sexual fiica vitregă

Un bărbat de 35 de ani, din localitatea Cornești, județul Dâmbovița, a fost arestat preventiv, pentru că și-a agresat sexual fiica vitregă, în vârstă...

Crimă în Vaslui pentru o bucată de pământ. A fost lovit cu o secure

Un conflict legat de o bucată de pământ s-a soldat cu o crimă în județul Vaslui. Un bărbat de 62 de ani, cunoscut pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă