5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialExperiment pe sute de mii de elevi

Experiment pe sute de mii de elevi

Introdusă din această toamnă, clasa zero ar putea fi desfiinţată începând cu anul şcolar viitor, intenţia Guvernului fiind anun-ţată ieri chiar de premierul Victor Ponta. Pe de altă parte, Senatul a aprobat ieri introducerea bacalaureatului profesional începând cu 2013, măsura, luată peste noapte, fiind valabilă deja pentru elevii intraţi ieri în clasa a XII-a.

Aflat la Târgu Jiu, pentru festivitatea de deschidere a anului şcolar, premierul Victor Ponta a declarat că, începând cu anul viitor, ar fi util ca „faimoasa clasă pregătitoare” să aparţină grădiniţelor, nu şcolilor, aşa cum funcţionează acum. „Pentru mine e o mare onoare şi plăcere, ca în fiecare an de altfel, să fiu la Târgu Jiu la deschiderea anului şcolar. Este o plăcere şi vreau să le urez succes în primul rând tuturor elevilor, începând cu faimoasa clasă pregătitoare pe care de anul viitor o văd necesară şi utilă în cadrul grădiniţei, şi nu în cadrul şcolii. Cred că ne-am grăbit puţin şi am dat multe bătăi de cap părinţilor cu această clasă pregătitoare, cred că cei mai mici trebuie să rămână încă un an acolo unde au început grădiniţa, după care, când vin la şcoală, să fie cât mai bine pregătiţi”, a spus Ponta.

 O declaraţie similară a făcut şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, prezentă şi ea la Târgu-Jiu. Ea a precizat că autorităţile au întâmpinat foarte multe dificultăţi în amenajarea claselor pregătitoare, susţinând că după primul semestru se va face o evaluare în care va fi luată în considerare întoarcerea clasei zero la grădiniţă. „Anul şcolar a început cu preocupările noastre pentru clasa pregătitoare. În urmă cu două-trei luni nu exista absolut nimic, nici bani, nici lucrările demarate pentru ca anul şcolar să poată  începe. De aceea eforturile au fost extraordinare şi din partea Guvernului, care a asigurat resursele, şi a celor care trebuiau să pregătească această clasă pregătitoare. Nici un inspector nu a fost în concediu, a fost primul mesaj pe care l-am transmis. La fel şi directorii de şcoală. Acum sunt bucuroasă să anunţ ca clasa pregătitoare începe în condiţii normale, toate cadrele sunt calificate, sunt titulare, dar şi cei care suplinesc sunt cadre didactice calificate”, a spus Andronescu.

Ministerul Educaţiei a cheltuit 26 milioane de lei pentru achiziţionarea mobilierului necesar copiilor înscrişi în această clasă. Întrebat dacă acest mobilier este transferabil, în ipoteza trecerii clasei zero în grădiniţe, inspectorul şef şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat, pentru RL, că transferul de mobilier între instituţiile de învăţământ se practică, prin urmare banii cheltuiţi nu sunt bani irosiţi. „Majoritatea mobilierului are înălţimi reglabile, iar transferul de mobilier între instituţii este posibil. Nu vom putea vorbi de bani irosiţi dacă se va lua decizia mutării acestor clase în cadrul grădiniţelor”, a precizat Trăistaru.

Măsura înfiinţării clasei pregătitoare a fost adoptată în timpul mandatului lui Daniel Funeriu, la începutul acestui an. Fostul ministru a explicat atunci că măsura e necesară întrucât România are cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa. În plus, peste 20.000 de copii care, pe vechea legislaţie, nu ar fi fost cuprinşi în nici o formă de învăţământ, se regăsesc printre cei s-au înscris la clasa pregătitoare în 2012, întrucât aceasta a devenit obligatorie.

Deşi au avut şapte luni la dispoziţie să organizeze funcţionarea acestor clase, autorităţile au lăsat pentru ultima sută de metri utilarea cu mobilier şi angajarea cadrelor didactice. Între timp, mulţi părinţi au cerut public desfiinţarea acestei clase, argumentul bucu-reştenilor fiind că în cadrul şcolilor nu există spaţii pentru crearea unor programe de tip after-school, aşa cum există în cadrul grădiniţelor.   

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă