Reputatul istoric Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române, a explicat într-un scurt interviu acordat RL: „Comisia n-a apucat să lucreze , fiindcă s-a rezolvat problema de la sine. Academia a fost înştiinţată acum 4 zile sau 3 zile. Până când n-am primit o scrisoare de la primul ministru, noi n-am înfiinţat nimic, ca să fie clar. Şi din momentul când am înfiinţat, peste o zi sau două s-a rezolvat treaba, gata. Problema s-a lichidat de la sine. Dumneavoastră vreţi să căutaţi scandal şi senzaţie. Problema s-a încheiat, omul a demisionat, a recunoscut prin demisie că este vinovat şi cu asta salutare, gata. O astfel de demisie ce credeţi că înseamnă? O demisie nu înseamnă că eşti vinovat?”.
Referitor la o posibilă strategie a Academiei Române, care n-a vrut să dea verdictul ca să nu supere pe nimeni, vicepreşedintele Dan Berindei a explicat: „Noi nu ne băgăm în ceva în care nu e cazul să ne băgăm. Noi nu ne amestecăm nici într-o parte, nici în alta. Să fie clar. S-a făcut apel la noi şi am acceptat să facem acest arbitraj, dar am cerut ca acest apel să fie în scris, semnat de primul ministru. Guvernul a făcut lucrul ăsta, dar când să pornim la treabă n-a mai fost cazul, asta e tot. Ce vreţi, să-l alergăm să facem arbitrajul?”.
Cristian Hera, alt vicepreşedinte al Academiei Române, a ţinut la rându-i să sublinieze că Academia Română nu a dat dovadă de laşitate când a dizolvat „Comisia Mang”, ci fiindcă pur şi simplu nu are în atribuţii vânarea plagiatorilor: „Academia Română a format o comisie petru analiza dosarului, care urma să se întâlnească ieri dimineaţă şi ca urmare a anunţului public făcut că doctoral Mang a demisionat, comisia n-a mai continuat pentru că nu intră în atribuţiile Academiei Române evaluarea plagiaturii. Este o comisie specială a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, se numeşte Consiliul Naţional de Etică şi aceasta continuă să-şi efectueze lucrările. Astăzi, preşedintele Academiei Ionel Haiduc, a pregătit o scrisoare pe care s-o trimită domnului prim-ministru Ponta. N-am văzut scrisoare, dar în esenţă conţine cam ce v-am spus dumneavoastră. Că Academia Română nu are nici o atribuţie în domeniul stabilirii plagiaturii, ci opinia Academiei Române a fost solicitată pentru a-l ajuta pe premier să ia o decizie. Decizie pe care acum nu mai trebuie s-o ia”.
Mingea e la Ministerul Educaţiei
Dragoş Ciupariu, preşedintele ANCS, în cadrul căruia funcţionează Consiliul Naţional de Etică de pe lângă Ministerul Educaţiei, a explicat de ce e nevoie de 90 de zile ca să dea un verdict în cazul Mang, când Academia Română avea doar două zile : „Ar putea fi şi la noi în două zile, numai că nu se poate. Procedura legală prevede un număr de paşi, trebuie înştiinţaţi cei împricinaţi şi cei de la conducerea instituţiilor, li se dau 30 de zile să-şi exprime un punct de vedere referitor la acuzaţii, eventual audiaţi şi cu avocat. Însă dacă dânşii vor să lămurească repede cazul, emit un punct de vedere rapid şi procedurile se scurtează”. Rapiditatea cu care se va ajunge la o concluzie depinde de timpii de reacţie ai domnului Mang.