La Colegiul „Costache Negruzzi” din Iaşi s-au obţinut cele mai multe note maxime la bacalaureat atât la discipline umaniste-limba română, istorie sau geografie-cât şi la matematică, fizică, informatică şi alte obiecte de profil real. Elevii acestui colegiu care au dat acum examenul de bacalaureat nu au fost premianţi la olimpiadelele naţionale sau internaţionale.
Din totalul de 146 de elevi ai Colegiului ” Costache Negruzzi”, 33 au luat nota 10 la limba română, iar 75 de elevi au obţinut note între 9,00 şi 9,90. Aceeaşi copii au obţinut tot note foarte mari (majoritatea între 9,00 şi 10,00) şi la celelalte obiecte.
Spre exemplu, cei 43 de elevi de la profilul filologie au luat la română următoarele note: 8 elevi au obţinut nota maximă 10; 21 de elevi au luat note între 9,00 şi 9,90; 6 elevi au luat note între 8,00 şi 8,90 şi doar un singur elev a luat nota 7,60. Tot la clasele de filologie, elevii care au optat pentru Geografie au luat de asemenea, note foarte mari: 16 note de 10; 10 note între 9 şi 9,90; cinci note între 8,00 si 8,90 şi o singura nota de 7,60. La clasele de filologie , trei elevi au optat pentru filozofie la care au luat note între 6,90 şi 9,70 iar un elev a ales să dea bacalaureatul la logică şi a obţinut 9,70.
Nici elevii din clasele de matematica-informatică de la acest colegiu nu s-au lăsat mai prejos: au avut rezultate cu mult mai bune decât pepinierele olimpicilor matematicieni şi informaticieni de la Colegiul „Tudor Vianu” din Bucureşti sau de la acelaşi profil din Râmnicu-Vâlcea. La matematică, 36 de elevi (din totalul de 110) au luat note cuprinse între 9 şi 10. Tot note cuprinse între 9 şi 10 au obţinut 12 elevi la Fizică , 15 elevi la Informatică , 6 elevi la Chimie şi – record absolut!- 35 de elevi la Anatomie şi Biologie.
Prin comparaţie cu şcoala ieşeană, la celebrul Colegiu „Mihai Viteazul” din Bucureşti, furnizor de olimpici ani la rând, majoritatea notelor s-au situat între 6,00 şi 9,00.
Colegiul „Costache Negruzzi ” nu este singura unitate de învăţământ ieşeană cu note mari. O situaţie asemănătoare am descoperit si la Colegiul Naţional Iaşi, unde par a fi chiar mai multe note de 10. Facem însă precizarea că un elev de la acest colegiu a obţinut menţiune la olimpida de matematică-faza naţională-, iar alţi doi elevi s-au calificat la concursurile internaţionale de geografie, respectiv chimie.
Mulţi elevi au obţinut note maxime şi la Colegiul „Mihail Eminescu”sau la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” (colegiu cu cel mai mare procent de admişi la facultăţile de Medicină, unde note mici au luat doar elevii de la seral sau cei de la frecvenţă redusă). Doar la două colegii ieşene ( „Garabet Ibrăileanu” şi „Richard Wurmbrand” ) alternanţa notelor mari cu cele mici sunt comparabile cu şcolile din alte capitale de judeţ.
„Au fost discuţii despre aceste note mari”
Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, a recunoscut că „au existat nişte discuţii despre aceste note mari, dar s-a ajuns la concluzia că examenele nu au fost fraudate”.
În schimb, directorul Colegiului ” Costache Negruzzi”, Camelia Gavrilă, a devenit agresivă în momentul în care a fost întrebată cum pot fi explicate performanţele unor elevi care nu au luat premii la olimpiade.
„Este normal ca elevii noştri să obţină note mari deoarece s-a intrat greu în clasa a IX-a , cu nota minimă de 9.20, la care trebuie să adăugaţi plus-valoarea. Elevii noştri s-au focalizat pentru a fi acceptaţi la universităţi din străinătate, unde au fost deja acceptaţi peste 60% dintre ei” explică directorul Gavrilă.