După ce a diminuat alocaţiile de susţinere a familiilor cu venituri mici, Guvernul le condiţionează acum de nota la purtare a copiilor beneficiari.
Alocaţia de sprijin pentru familiile monoparentale sau cu venituri mici va fi sistată dacă elevul acumulează 20 de absenţe nemotivate, potrivit unui anunţ făcut ieri de ministrul Muncii, Ioan Botiş. Astfel, dacă nota la purtare a unui elev care are dreptul la alocaţia suplimentară scade sub 8 din cauza absenţelor, familia acestuia nu va mai primi banii până la sfârşitul anului.
Ministrul spune că aceasta este o „modalitate de a întări actul educaţional şi responsabilitatea părinţilor în privinţa utilizării banilor publici, prin această formă de sprijin pe care statul o pune la dispoziţie”. Botiş a precizat că nu este vorba de alocaţia universală primită de elevi, ci numai de cea destinată celor care provin din familii cu venituri reduse.
„Esenţa într-o societate este legată în mod clar de educaţie. Orice venit de susţinere a familiei va fi corelat cu participarea copiilor la şcoală. Am mers cu măsuri extrem de corecte, astfel încât să stimulăm interesul familiilor de a-şi trimite copiii la şcoală”, a declarat ministrul.
FSLI: „O măsură disperată”
Ministerul Educaţiei sprijină decizia condiţionării acordării alocaţiei de nota la purtare. Potrivit oficialilor instituţiei, elevii din medii sociale sărace au tendinţa să lipsească de la şcoală.
„Este binecunoscută tendinţa de abandon şcolar a copiilor din familii sărace. Nu au bani pentru încălţări, nu au bani pentru îmbrăcăminte şi rechizite sau sunt nevoiţi să muncească alături de părinţi. De aceea este binevenită condiţionarea acordării alocaţiei de sprijin de prezenţa copilului la şcoală. Şi această modalitate nu a fost inventată de România, aşa se procedează la nivel mondial”, a declarat pentru România Liberă şefa Direcţiei de Învăţământ Preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Liliana Preoteasa.
Nu de aceeaşi părere este Aurel Cornea, lider al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, care critică atât reducerea alocaţiei, cât şi condiţionarea acesteia.
„Nu mi se pare corect, pentru că nu poţi să faci o corecţie dând o amendă familiei, care şi aşa nu are bani să-l îmbrace pe copil pentru şcoală. Este încă o măsură disperată a actualei guvernări de a mai face rost de un leuţ şi nu ştie de unde să mai ia”, a declarat sindicalistul.
Executivul a aprobat la începutul acestei săptămâni normele de aplicare a Legii privind alocaţia pentru susţinerea familiei, care a redus de la 470 de lei la 370 de lei limita maximă a veniturilor pe persoană ale membrilor familiei pentru acordarea acestei alocaţii. Sumele vor fi acordate diferenţiat, în funcţie de veniturile membrilor familiei şi de numărul de copii.
Cuantumul alocaţiei diferă în funcţie de venit şi de numărul de copii
Între 30 şi 120 de lei pentru familii cu un venit mediu lunar mai mic de 200 de lei
Între 25 şi 100 de lei pentru familii cu un venit între 201 şi 370 de lei
Între 50 şi 200 de lei pentru familiile monoparentale