3.5 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialCovasna: Forumul Românilor susţine că Legea educaţiei are un caracter "profund antiromânesc"

Covasna: Forumul Românilor susţine că Legea educaţiei are un caracter „profund antiromânesc”

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş solicită partidelor politice din opoziţie să îşi ia un angajament ferm că, atunci când vor veni la putere, vor modifica prevederile Legii educaţiei, susţinând că actualul text al legii are un caracter „profund antiromânesc”, potrivit Mediafax.

Consiliul Director al Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) îşi exprimă, într-un comunicat de presă, „profunda indignare” faţă de adoptarea şi promulgarea unei Legi a educaţiei naţionale „cu caracter profund antiromânesc, rod exclusiv al şantajului UDMR”.

Potrivit sursei citate, pe tot parcursul elaborării unei asemenea legi, de importanţă naţională, glasul celor peste 400.000 de români din „ţinutul aflat sub dominaţia UDMR şi a altor organizaţii politice, culturale, etnice, paramilitare, transnaţionale, de etnie maghiară” nu s-a vrut nici ascultat direct şi nici luat în seamă de guvernanţii ţării, deşi era vorba de adoptarea unor hotărâri fundamentale pentru viitorul României.

De asemenea, FCRCHM apreciază că este regretabil că preşedintele Traian Băsescu şi-a însuşit argumentul Declaraţiei de la Alba Iulia din 1918, utilizat, în opinia sursei citate, „insidios şi scos din contextul istoric de către iredentismul maghiar”.

„A fundamenta Legea educaţiei naţionale pe Declaraţia de la Alba Iulia din 1918 este o absurditate”, se arată în comunicat.

În continuare, Forumul „readuce” în memoria politicienilor responsabili de adoptarea acestei legi că, după ianuarie 1990, „UDMR şi-a luat şi «drepturile» de a-i alunga pe elevii şi profesorii români din şcolile «maghiare», de a impune studierea istoriei Ungariei şi nu a naţionalităţii maghiaro-secuieşti din România, de a numi conducerile de şcoli şi inspectoratelor şcolare pe criteriul etnic, de a preda limba şi literatura română ca pe o limbă străină, de a generaliza predarea disciplinelor la secţia română de către profesorii cu grave carenţe de cunoaştere a limbii române”.

Potrivit Forumului, de facto şi de jure, prin hotărârea Curţii Constituţionale privind noua Lege a educaţiei, se recunosc drepturile colective ale unei comunităţi etnice şi nu cele ale persoanelor aparţinând acestor comunităţi, în cadrul unui stat naţional unitar.

Forumul apreciază că noua Lege a educaţiei, declarată constituţională de o Curte Constituţională redusă, în acest caz, „la un simplu instrument de transpunere în practică a şantajului UDMR-ist”, a deschis cutia Pandorei pe drumul care duce la „încălcarea «legală» a Constituţiei, a lichidării statului naţional unitar, preţ plătit nedrept de ţară şi de poporul român în baza unui mezat josnic având drept unic scop menţinerea la putere a unor personaje a căror prestaţie nu le recomandă pentru înaltele demnităţi deţinute”.

Forumul solicită partidelor politice din opoziţie să îşi ia un angajament ferm că, atunci când vor veni la putere, vor modifica prevederile Legii educaţiei referitoare la predarea istoriei şi geografiei în limba maghiară şi acele prevederi „care duc la discriminarea românilor în propria lor ţară”.

Potrivit sursei citate, Consiliul Director al FCRCHM va monitoriza „situaţiile de discriminare a românilor din cele trei judeţe”, generate de aplicarea Legii educaţiei naţionale, inclusiv sub aspectul „închiderii puţinelor şcoli româneşti, al îndepărtării profesorilor de naţionalitate română şi al modului de alocare a fondurilor bugetare către unităţile şcolare, definitiv segregate etnic prin noua lege (anti)naţională a educaţiei”.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii educaţiei, la scurt timp după ce Curtea Constituţională a declarat că actul normativ adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului este constituţional.

Cele mai citite

Carburanții din România, mai scumpi decât în multe state europene, din cauza accizelor

Pe 1 ianuarie 2025, Guvernul României a implementat o nouă majorare a accizelor la carburanți, ceea ce a condus la creșteri de preț Carburanții din...

Vremea s-a răcit în toată țara: temperaturile au scăzut semnificativ, ger și viscol la munte

Temperaturile rămân scăzute până la mijlocul săptămânii viitoare, cu valori nocturne între -10 și 0 grade Temperaturile au scăzut brusc în întreaga țară, maximele zilei...

OMV Petrom anunță disponibilizări colective: 184 de angajați vizați, începând cu februarie 2025

Această decizie vine pe fondul unui context economic dificil, care a generat deja valuri de concedieri în mai multe sectoare Compania OMV Petrom a notificat...
Ultima oră
Pe aceeași temă