-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialCărări deschise către natură

Cărări deschise către natură

IZOP Institut : „Mediul clădeşte poduri – Tineri europeni  în dialog”

În cadrul proiectului european „Mediul clădeşte poduri –  Ti­neri europeni în dialog”, 20 de şcoli din Germania şi  20 din Bulgaria, Croaţia, România şi Ungaria formează parteneriate şi lucrează împreună la temele „Durabilitate şi mediu”, „Europa” şi „Mass-media”. Proiectul, care se derulează pe parcursul a trei ani, între 1 octombrie 2009 şi 30 septembrie 2012, şi se află sub înaltul patronaj al domnului Horst Köhler, preşedintele Republicii Federale Germania, este  promovat de  Fundaţia Federală Germană de Mediu (DBU) şi ziare din ţările participante.
Din România este implicat ziarul România Liberă. Ma­nagementul proiectului este asigurat de Institutul pentru obiectivarea procedeelor de învăţare şi examinare (IZOP) din Aachen şi Centrul pentru Comunicare în Domeniul Mediului al DBU. Obiectivele şi temele principale ale pro­iectului vizează Competenţa interculturală prin întâlniri personale, Educaţia pentru dezvoltarea durabilă prin cercetări jurnalistice, Competenţa mass-media şi promovarea lecturii prin citirea ziarelor.

O lume fremătând de viaţă, cu o biodiversitate remarcabilă, Parcul Natural Lunca Mureşului îşi propune să deschidă căi noi spre natură printr-o varietate bogată de activităţi cu spirit ecologic.

Lunca Mureşului este recunoscută ca parc natural din anul 2005, când zona a fost declarată oficial arie protejată. Acest parc este situat în vestul ţării, în judeţele Arad şi Timiş, şi se întinde pe o suprafaţă de peste 17.000 de hectare, de-a lungul râului Mureş, având o lungime de 90 km. El adăposteşte sute de specii de peşti, păsări, animale şi plante. Importanţa acestei zone nu se limitează doar la nivel local şi naţional. Ea a dobândit chiar un renume european şi internaţional, fiind declarată sit Natura 2000 (reţeaua ecologică europeană), respectiv sit RAMSAR (Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională ).

La fel ca orice arie protejată, parcul este un spaţiu geografic clar delimitat, în care se încearcă conservarea pe termen lung a naturii, a speciilor, a habitatelor, iar în acest caz, în mod deosebit a peisajelor. Astfel, conform clasificării I.U.C.N. (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii), Parcul Natural Lunca Mureşului se încadrează în categoria a V-a, care implică păstrarea peisajelor şi recreere. Pitorescul este dat de râul Mureş, elementul principal al parcului, care formează insule şi plaje de nisip şi inundă periodic zona.

Faună protejată

În proporţie de 45%, suprafaţa parcului este ocupată de păduri, majoritatea de stejar şi frasin (85%), restul fiind un amestec de salcie şi plop. Pe lângă acestea, se întâlnesc circa 1.200 de specii şi subspecii de plante, dintre care 51 sunt protejate prin diverse legi sau convenţii. În acest cadru format de râul Mureş şi flora bogată, se găsesc peste 400 de specii din faună, 200 fiind protejate. Păsările şi peştii reprezintă numărul cel mai mare de specii, fiind în strânsă legătură cu zona umedă, în principal cu Mureşul. Mărimea populaţiilor de peşti este influenţată de calitatea apei râului. Din această cauză, toate apele deversate în râul Mureş trebuie tratate cu sisteme performante pentru a proteja aceste valori.

Monitorizare

Sunt 50 de specii de peşti din care aproximativ o treime sunt considerate în pericol. Prin aceste locuri cuibăresc sau tranzitează în jur de 200 de specii de păsări, 44 dintre ele fiind sub supraveghere strictă, dintre care amintim ciocârlia, botgrosul, cucul şi codalbul. Evoluţia acestor specii este atent monitorizată de personalul parcului, care la început a numărat doar patru persoane. Prin fonduri europene în cadrul programului PHARE, în valoare de 2,67 milioane de euro, a fost posibilă construcţia unui centru modern de vizitare în Pădurea Ceala şi a două puncte de informare turistică, respectiv achiziţionarea echipamentului necesar. În prezent, 11 persoane administrează parcul, directorul fiind inginerul silvic Ovidiu Pârv. Pe lângă acest efectiv se implică anual voluntari din Franţa şi SUA. Atât personalul parcului, cât şi voluntarii sunt preocupaţi de educaţia ecologică pentru tânăra generaţie. Astfel, sosesc anual zeci de grupuri de elevi şi studenţi care învaţă să interacţioneze cu natura într-un mod armonios. Scopul acestor activităţi este deschiderea unor cărări către natură, cel mai valoros lucru pe care îl avem, care trebuie preţuit şi îngrijit.  

PROIECT

În cadrul proiectului „Mediul clădeşte poduri – tineri europeni în dialog”, în această pagină vă prezentăm a doua temă realizată de 12 elevi de la Liceul Teoretic „A.M. Guttenbrunn” din Arad. Pentru prima temă, elevii arădeni au mers în vizită în Germania. Şi, cum este vorba de un parteneriat, pentru această a doua temă elevii arădeni au fost vizitaţi de partenerii lor germani, de la Gimnaziul „Bertha von Suttner” din Neu-Ulm, Germania. Timp de o săptămână, elevii arădeni şi, mai ales, colegii lor nemţi s-au bucurat de frumuseţea şi ingeniozitatea Centrului de Vizitare Parcul Lunca Mureşului.  Fundaţia Federală Germană pentru Mediu (DBU), cea care a iniţiat proiectul „Mediul clădeşte poduri-tineri europeni în dialog”, a luat fiinţă în anul 1990 ca fundaţie a dreptului civil. Se numără printre cele mai mari fundaţii din Europa, având un capital de 1,3 miliarde euro. Scopul central al DBU este să promoveze conştiinţa umană prin educaţie ecologică şi astfel să obţină o schimbare a comportamentului oamenilor. Fotografiile care însoţesc materialele publicate în această pagină au fost realizate de elevii Claudia Cuzdriorean, Andreea Gridjac şi Nikolas Munk.

Angela Talpos, Loredana Sabou, Dorothea Handra, Dalia Ardelean

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă