29 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialCamere video pentru bacul din toamnă

Camere video pentru bacul din toamnă

Dacă la prima sesiune de bacalaureat elevii din peste 10 judeţe au scăpat de sistemele de supraveghere, situaţia nu se va repeta la toamnă. Camerele video cumpărate pentru examenul de titularizare vor fi folosite şi la bac.

Elevii care nu au luat bacul în iunie au început deja să se înscrie pentu sesiunea de toamnă. Ministrul Educaţiei  a promis condiţii de supraveghere la fel de dure ca la primul examen, iar inspectoratele şcolare din judeţele  în care nu au existat camere de supraveghere la prima sesiune au început deja să monteze dispozitive de monitorizare video.

„Implicaţii electorale”

Mai multe voci din coaliţia de guvernare i-ar fi reproşat ieri ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, că nu a existat supraveghere video în toate centrele de examinare, iar judeţele unde nu au fost montate camere au avut un procent de promovare mai mare decât celelalte judeţe, potrivit unor surse citate de  Agerpres. Unii dintre participanţii la şedinţa de ieri ar fi cerut condiţii mai relaxate pentru bacul din toamnă, fără camere video, din cauza „im­plicaţiilor electorale”, dar Funeriu „rămâne pe poziţie şi sus­ţine instalarea camerelor în toate judeţele, ca să nu mai existe discuţii”, au mai spus sursele. Biroul de presă al Ministerului Educaţiei nu a confirmat această informaţie, iar preşedintele
UDMR, Kelemen Hunor, a spus că membrii coaliţiei au apreciat faptul că a existat o disciplină la bacalaureat şi nu a fost formulat nici un reproş.

Indiferent de discuţiile din coaliţie, majoritatea inspectoratelor şcolare judeţene au început deja montarea de camere de supraveghere în licee. Astăzi are loc examenul de titularizare, iar pentru acesta metodologia prevede clar că supravegherea se face cu sisteme video. Acestea vor fi folosite şi la bacalaureat.

Sisteme de supraveghere de închiriat

În Harghita, unul dintre judeţele fruntaşe la sesiunea din vară, inspectoratul şcolar analizează resursele financiare pe care le are la dispoziţie şi încearcă să obţină camere de supraveghere prin contract de servicii, spune inspectorul general Ferencz Salamon Alpár. La Botoşani, inspectoratul şcolar a decis să închirieze camere video pentru examenul de titularizare şi să le folosească şi pentru sesiunea de toamnă a bacului, spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Bucătaru. A fost aleasă această soluţie pentru că e mult mai ieftină decât cumpărarea de sisteme de supraveghere, a precizat el. Cât despre prima sesiune de bac, desfăşurată fără camere, Bucătaru spune că atunci „nu s-a stabilit forma” prin care să se poată asigura monitorizarea video.

Camere se montează şi la Vâlcea, în centrele unde se va desfăşura examenul de titularizare. La fel, acestea vor fi folosite şi la bac, spune purtătorul de cuvânt al ISJ, Ana-Maria Floroiu.

Ajutor de la primărie

În judeţul Olt, inspectoratul a beneficiat de fonduri de la Primăria din Slatina, care a cumpărat camere video pentru titularizare. Cinci corpuri de clădire au fost dotate cu sisteme de supraveghere pentru cei 1.600 de participanţi la examenul de titularizare, spune inspectorul general al ISJ Olt, Mariana Gheorghe. Camere de supraveghere vor exista şi în liceele din Teleorman. Aici, 50 de săli au deja sisteme de supraveghere, cumpărate din banii şcolilor. Acum, şeful ISJ, Constantin Amarie, speră ca autorităţile locale să deconteze aceşti bani, pentru că această cheltuială nu era prevăzută în bugetele instituţiilor de învăţământ.

În Suceava şi Sălaj, oficialii inspectoratelor spun că vor dota liceele cu camere de supraveghere dacă ministerul le va cere acest lucru. „Camerele sunt un mijloc, e adevărat, dar nu cel mai important. Oamenii au înţeles că trebuie să aibă o nouă atitudine, au înţeles că nu trebuie să ne furăm singuri căciula”, spune şeful ISJ Sălaj, Ioan Abrudan.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Servicii medicale gratuite pentru câinii și pisicile aflate pe străzile din Capitală

Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția Protecția Animalelor, a încheiat un parteneriat benefic pentru comunitate cu organizația internațională de protecție a animalelor Humane Society International/Europe....

Servicii medicale gratuite pentru câinii și pisicile aflate pe străzile din Capitală

Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția Protecția Animalelor, a încheiat un parteneriat benefic pentru comunitate cu organizația internațională de protecție a animalelor Humane Society International/Europe....

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă