Primul-ministru Emil Boc a spus vineri, la RRA, că profesorii nu pot fi obligaţi să declare pe propria răspundere dacă dau sau nu meditaţii, situaţia de la Arad reprezentând un exces de zel de care se fac vinovaţi vicepreşedintele ANAF din judeţ şi inspectorul şcolar judeţean, notează NewsIn.
Boc a precizat că solicitarea primită de către profesorii arădeni reprezintă un exces de zel din partea autorităţilor de la nivel judeţean. „Acolo este vorba de un exces de zel din partea vicepreşedintelui ANAF de la Arad, cât şi din partea inspectorului şcolar de acolo. Vicepreşedintele ANAF a adresat o scrisoare inspectorului şcolar să-l informeze dacă există cadre didactice care desfăşoară program after school – şi aici o cerere care reprezintă un fel de exces de zel, iar excesul de zel a fost dus mai departe de inspectorul şcolar care a solicitat tuturor cadrelor didactice să completeze o declaraţie sub proprie răspundere dacă dau meditaţii sau nu”, a spus premierul pentru postul public de radio.
Şeful Executivului a precizat că cererea nu are fundament legal, fiind impusă peste obligativitatea profesorilor care fac meditaţii cu elevii să declare veniturile provenite din această activitate. „O asemenea posibilitate nu este cerută de lege. Un cadru didactic din România nu este obligat să declare pe proprie răspundere dacă dă sau nu meditaţii. Legea îl obligă doar, în cazul în care dă meditaţii, să declare în baza formularului 200, dacă nu mă înşel, dacă face sau nu meditaţii. Aici a fost excesul de zel al inspectorului şcolar să ceară cadrelor didactice să declare pe proprie răspundere dacă dă sau nu meditaţii. O spun foarte clar, cadrele didactice nu au obligaţia să dea sub proprie semnătură declaraţie, dar au obligaţia să le declare la fisc, dacă dau, pentru a plăti impozitele aferente”, a conchis Emil Boc.