19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialBaricada Universitară: Revendicăm universitatea ca spaţiu liber al dezbaterii

Baricada Universitară: Revendicăm universitatea ca spaţiu liber al dezbaterii

Baricada Universitară, un grup format din studenţi, profesori, alumni şi simpatizanţi şi-a exprmat, joi, într-un comunicat de presă, solidaritatea faţă de acţiunea din această săptămână a unor studenţi din Cuj de a ocupa sala ”Nicolae Iorga” din Corpul Central al Universităţii Babeş Bolyai, ca o modalitate de revendicare a unui spaţiu liber de dezbatere.

„Înfuriaţi de faptul că universitatea nu îşi îndeplineşte misiunea care constă în cunoaştere, cercetare şi responsabilitate civică/socială, de faptul că, în ultimii 23 de ani, educaţia nu a fost tratată de clasa politică ca o prioritate naţională, cu responsabilitate, precum şi de faptul că universitatea nu este un spaţiu liber al dezbaterii, am considerat necesar să luăm atitudine”, se arată în comunicat.

„De asemenea, prin acest protest, ne opunem supra-securizării nejustificate a spaţiului academic, pe care o interpretăm ca un simptom al închiderii sistemului nostru educaţional, lipsit de spirit critic şi supus multor tipuri de presiuni politice şi academice. În acest fel ne manifestăm solidaritatea faţă de mişcarea de ocupare a colegilor noştri de la Cluj”, mai precizează în document Baricada Universitară.

Baricada revendică, de asemenea, alocarea a minim 6% din PIB-ul României pentru educaţie, din care 1% din PIB pentru cercetare, în acord cu cea a colegilor de la Cluj.

Baricada Universitară este prezentă permanent în amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti unde, în intervalul orar 18.00 – 19.45, organizează dezbateri şi ateliere. Temele atelierelor sunt anunţate zilnic, pentru ziua următoare pe pagina de Facebook a Baricadei Universitare, iar concluziile acestora sunt prezentate în plenul care are loc zilnic de la orele 20.00.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă