14.3 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialADMITERE FACULTATE 2013. Elevii nu vor ca NOTELE DIN LICEU să fie...

ADMITERE FACULTATE 2013. Elevii nu vor ca NOTELE DIN LICEU să fie luate în considerare

Elevii nu vor ca notele obţinute în timpul liceului să fie considerate criteriu de admitere la facultate. Consiliul Naţional al Elevilor spune că aceste modificări tardive ale regulilor de organizare a procesului de admitere în universităţi, potrivit Realitatea.net.

 

Notele din liceu vor putea fi luate din nou în considerare pentru admiterea în facultate. Decizia aparţine Ministerului Educaţiei şi a fost publicată în Monitorul Oficial.

Prevederea face parte din ordinul privind organizarea admiterii la facultate pentru anul universitar 2013-2014, care a fost publicat în 18 aprilie în Monitorul Oficial. Potrivit noului ordin, „la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenta şi/sau notele din anii de studii, dupa caz, conform propriei metodologii” (Art. 12 – (3) Astfel, pe lângă notele şi media de la bacalaureat, la admiterea la facultate se vor lua în considerare şi notele din obţinute în timpul liceului.

Pe de altă parte, elevii nu susţin reintroducerea acestui criteriu de admitere şi acuză Ministerul Educaţiei că bulversează elevii pe ultima sută de metri.

„În contextul adoptării de către Ministerul Educaţiei Naţionale a Ordinului Ministrului numărul 3544 din 15.04.2013 prin care a fost stabilit cadrul general de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul superior, Consiliul Naţional al Elevilor manifestă dezaprobarea privind reintroducerea prevederii de la punctul 3 al Art. 12 la mai puţin de un an de la introducerea admiterii pe bază de examen, considerată a fi cea mai bună metodă de a realiza o selecţie relevantă şi corectă. Conform articolului 12, punctul 3 al OMEN, “La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenţă şi/sau notele din anii de studii, după caz, conform metodologiei proprii.” Facultăţile au posibilitatea să stabilească pe baza propriei metodologii utilizarea notelor din anii de studiu ca metodă de admitere, influenţând astfel elevii să se îndrepte spre aceste facultăţi, în detrimentul celor care organizează examen de admitere. Consiliul Naţional al Elevilor, reiterează ideea că, în calitate de structură consultativă a Ministerului Educaţiei Naţionale, astfel de propuneri trebuie dezbătute, atât în cadrul structurilor reprezentative ale elevilor, cât şi a studenţilor şi chiar a păriniţilor, iar decizia aplicării unor modificări ar trebui să reflecte necesitatea măsurilor, analiza nevoilor şi să corespundă soluţionării acestora”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Naţional al Elevilor.

„De asemenea, considerăm că aceste modificări tardive ale regulilor de organizare a procesului de admitere în universităţi îi determină pe elevi să pună accentul pe notele obţinute în timpul liceului şi nu pe calitatea cunoştiinţelor şi competenţelor, care necesită a fi acumulate pentru promovarea examenului de Bacalaureat şi a unui examen de admitere”, ae mai arată în comunicat.

O asemenea schimbare, spun elevii, în contextul unei perioade foarte scurte de timp, înaintea examenului, poate creea confuzii, aceştia nefiind orientaţi spre a obţine notele necesare admiterii la facultate pe parcursul ultimului an de studiu,admiterea realizându-se până în prezent doar prin cele două modalităţi anunţate la începutul anului şcolar.

Elevii solicită Ministerului Educaţiei Naţionale păstrarea ca modalităţi de admitere în învăţământul universitar

„În urma analizării situaţiei, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei Naţionale păstrarea ca modalităţi de admitere în învăţământul universitar a mediei/notelor obţinute la probele examenului de bacalaureat şi a examenului de admitere, organizat de către facultăţi, în baza propriei metodologii. Astfel, facultăţiile vor fi nevoite să menţină standardele calitative ridicate, prin evaluarea corectă a nivelului de pregătire al elevilor”, se arată în comunicat.

 

Cele mai citite

Ligia Deca a început vizita în zonele sinistrate, cu o școală nouă din județul Galați

Cursurile sunt suspendate luni şi marţi în 25 de unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi Ligia Deca, împreună cu o...

Accident cu două persoane decedate după ce o autoutilitară s-a răsturnat

Două persoane au murit şi trei au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, într-un accident produs pe DN 13B, între localităţile Praid...

Un ieșean a sunat nejustificat la numărul unic de urgență 112 de 15.000 de ori

Un ieșean deține recordul de apeluri nejustificate la 112. Acesta a sunat de nu mai puţin de 15.000 de ori la numărul unic de...
Ultima oră
Pe aceeași temă