2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecial2.000.000 de euro investiti inutil intr-o scoala parasita

2.000.000 de euro investiti inutil intr-o scoala parasita

» Des clamate de guvernanti pentru a justifica lipsa banilor pentru majorarile salariale in invatamant, investitiile in infrastructura scolara din Romania s-au dovedit, in majoritatea cazurilor din ultimii ani, doar aspiratoare de bani publici pentru clientela de partid. In aproape fiecare judet al tarii au fost deschise santiere in scoli care nu s-au mai inchis de ani buni, dar care inghit in continuare sume astronomice de la buget. Acolo unde santierele au fost inchise s-a constatat ca s-au alocat zeci de miliarde de lei vechi pentru lucrari care costa de cel putin zece ori mai putin. In tot acest timp, elevii continua sa invete in clase insalubre, iar profesorii reclama slaba finantare a invatamantului.

» Presat de sindicalisti, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat la inceputul acestei saptamani constituirea unei comisii care sa verifice investitiile derulate in invatamantul romanesc.

In multe scoli din judetul Vaslui s-au facut investitii inutile, pentru care bugetul de stat a platit bani grei. In perioada 2006-2008, la zeci de scoli din acest judet s-au construit grupuri sanitare care au costat peste 120 miliarde lei vechi, pentru ca apoi aceste unitati sa se desfiinteze. Este cazul scolii din satul Bumbata, comuna Vetrisoaia. Aici invatau zece elevi. S-a construit un grup sanitar de nivel european, cu apa potabila si chiuvete frumoase, care a costat, la nivelul anului 2006, peste un miliard de lei vechi. In 2007, grupul sanitar a fost pus sub lacat, intrucat elevii au fost mutati la scoala din Vetrisoaia. "stiu situatia, este o mare problema. Am impresia ca proiectarile au fost facute pe baza calculatorului, fara sa se vada la fata locului care este situatia.

 

Trebuia verificat numarul de elevi din satele unde aceste toalete urmau sa fie construite, iar cei care trebuiau sa faca acest lucru nu au facut-o", spune inspectorul scolar general Florin Ciurariu. Situatii similare sunt si in alte trei comune, in care s-au investit intre 1,2 si doua miliarde lei vechi pentru astfel de toalete, dupa care scolile au fost inchise.
Anul 2008 a fost unul record pentru finantarea unitatilor scolare din judetul Vaslui. Cu cei 270 miliarde lei vechi primiti de la Guvern s-au inceput zeci de lucrari la scoli si gradinite. Anul trecut, doar 13 lucrari au fost finalizate, desi sunt sute de obiective prinse la investitii. Potrivit unui raport intocmit la nivelul ISJ Vaslui, 24 de scoli din acest judet se pot prabusi in orice moment. O parte din acestea au fost prinse in programul de consolidare, pentru care Guvernul Romaniei a alocat bani grei. In localitatea Fastaci, de exemplu, scoala a intrat la reconsolidare acum trei ani.

 

De atunci pana acum, de la bugetul public s-au pompat aproape 15 miliarde lei vechi, iar scoala seamana acum, mai degraba, cu un grajd decat cu un spatiu de invatamant. Peste 100 de copii invata in prezent in cinci sali de clasa improvizate in dispensarul uman si in cantonul silvic. Pentru aceasta situatie, primaria da vina pe constructor. "La scoala din Fastaci au fost ridicati doar peretii exteriori si s-au pus termopane, fara a se reface acoperisul, iar ploaia s-a infiltrat deja in pereti. Lucrarile au demarat acum trei ani, dar stagneaza de aproape un an, desi firma constructoare a primit aproape 15 miliarde. Suma nu se regaseste in lucrarile efectuate. Conform expertizelor, valoarea lucrarilor de aici este de doar 500.000 lei noi. Din cate stim, constructorul a dat faliment si nu mai este de gasit. Noi ne judecam cu dansul, dar in acest timp elevii sufera, ceea ce nu este normal", sustine Vasile Aporcaritei, primarul comunei Cozmesti, de care apartine localitatea Fastaci.

Fonduri pentru o gradinita care nu exista
In judetul Alba s-a ajuns pana acolo incat sa fie alocati bani de catre Ministerul Educatiei pentru obiective scolare inexistente. Este vorba despre doua gradinite, una din comuna sibot si cealalta din municipiul Aiud. In cazul din sibot, Guvernul a alocat in martie 2008 suma de 250.000 lei pentru reabilitarea imobilului in care isi desfasoara activitatea gradinita. Problema a fost ca in comuna sibot nu exista nici o cladire cu aceasta destinatie. Situatia a provocat mari divergente pe plan judetean si a durat luni intregi pana cand reprezentantii Ministerului Educatiei si-au dat seama de greseala facuta. De fapt, la sibot era nevoie de bani pentru construirea unei cladiri in care sa functioneze gradinita. Celalalt caz se refera la Gradinita nr. 4 din municipiul Aiud, care este revendicata de Biserica Reformata din Ardeal. Guvernul a finantat reabilitarea imobilului cu 100.000 lei, chiar daca imobilul era revendicat si urma sa fie retrocedat fostului proprietar.

Doua milioane de euro pentru o unitate nefolosita
In Delta Dunarii, scolile din doua sate au infrastructura moderna, dar nu mai au elevi. Guvernul Nastase a alocat bani pentru o scoala moderna in satul Caraorman, dupa un proiect national care a vizat refacerea infrastructurii din zona rurala. In anii 2003-2004 s-au cheltuit la Caraorman peste doua milioane de euro pentru o cladire care e nefolosita. In acest sat exista doar 20 de elevi care invata dupa sistemul simultan. Localnicii spun ca in acest sat exista o scoala in care invata respectivii elevi si dupa ce a fost finalizata o scoala noua, care sta nefolosita. si localitatea Crisan a beneficiat de la guvernul Nastase de bani pentru o investitie inutila: o sala de sport care a costat aproape un milion de euro. Sala de sport din Crisan nu are incalzire, ploua prin acoperis, iar cei aproape 50 de elevi din sat nu o pot folosi. Din acest motiv, iarna este utilizata de localnici drept patinoar.

100.000 de euro, costul unui gard de scoala
In ultimii patru ani, si in judetul Constanta s-au cheltuit sume enorme, parte de la bugetul de stat, parte din fondurile administratiilor locale, pentru reparatia, modernizarea si constructia de noi cladiri pentru elevi. Cu toate acestea, la inceputul acestui an doar 327 dintr-un total de 553 de unitati de invatamant constantene au primit autorizatii de functionare din partea institutiilor sanitare. S-a ajuns pana acolo incat mai bine de jumatate din suma de 700.000 lei, alocata de la bugetul de stat pentru reabilitarea scolii generale din localitatea Gradina, sa fie cheltuita fara ca macar acoperisul unitatii de invatamant sa fie reparat.

In urma unui incident survenit la sfarsitul anului trecut, cand o bucata de tavan s-a prabusit intr-o sala de clasa, noua administratie locala a descoperit ca societatea care a contractat lucrarea a cheltuit 400.000 lei fara sa incheie documente privind calitatea lucrarilor. Nereguli de acest fel au fost nenumarate in judetul Constanta. In 2004, pedelistul Gigi Chiru, candidat mai tarziu la primaria din Eforie, incheia un contract cu Consiliul Local prin care reabilita gardul Grupului scolar "Carmen Sylva" cu aproape patru miliarde lei vechi, echivalentul a 100.000 euro.

Lucrari incepute in 1991, neterminate nici astazi
In judetul Botosani sunt deschise de mai multi ani peste 232 de santiere in scoli. Inspectorul-sef al ISJ Botosani, Ada Macovei, sustine ca acest judet are nevoie de 200 milioane lei pentru a putea aduce infrastructura scolara la stadiul de normalitate. Cel mai vechi santier la o unitate scolara din Botosani a fost deschis in urma cu 18 ani la Colegiul National "A.T. Laurian" si nu a fost inchis nici pana astazi. Fostul ministru al Educatiei Cristian Adomnitei s-a declarat insa incantat de modul in care s-a lucrat la acest obiectiv. Pana acum, lucrarea de la "Laurian" a costat 11 milioane lei noi si ar mai fi nevoie de inca 1,2 milioane lei pentru finalizarea lucrarilor si pentru dotari.

Grupuri sanitare la pret de garsoniere
La Suceava, o buna parte din lucrarile de reparatii facute la scolile din judet sunt, de fapt, investitii derulate de la un an la altul, care se fac fie cu intarziere, fie pompieristic. Zeci de milioane de lei s-au alocat pentru scolile din acest judet in ultimii ani, politica de investitii fiind aceea de a se deschide mai multe fronturi de lucru pentru diverse obiective, incepand de la grupuri sanitare pana la noi corpuri de cladire. Autoritatile locale au motivat ca nu de fiecare data banii au venit la timp, alteori ar fi fost alocati in ultimele luni ale anului si trebuiau cheltuiti pana la incheierea exercitiului bugetar. Nici in acest judet nu lipsesc lucrarile supraevaluate.

 

Un exemplu recent este cel sesizat de prefectul judetului, care arata ca un grup sanitar al unei scoli din comuna Granicesti a costat primaria aproape 20.000 euro. Lucrarea a figurat ca receptionata, insa in realitate nici pana acum nu a fost finalizata. Potrivit sefului ISJ Suceava, Petru Carcalete, pentru finalizarea lucrarilor ar fi necesara suma de 160 milioane lei, bani care nu au mai fost alocati anul acesta, potrivit primarilor. Investitii nesabuite s-au facut si la Iasi. Costul grupului sanitar de la scoala Baltati a fost evaluat anul trecut la 1.000 euro pe metru patrat. Doar pe proiect s-au dat 16.500 lei. si termopanele de la scoala au avut un pret dublu fata de pretul pietei, ajungand la 160.000 lei (1,6 miliarde lei vechi).

La Cluj, anul 2009 a surprins Inspectoratul scolar cu 59 de investitii la scoli, demarate si nefinalizate. "Am mai avea nevoie de 67.295.000 lei pentru a finaliza tot ce este inceput in acest moment", a declarat inspectorul scolar general adjunct responsabil cu investitiile, Peter Tunde. Ea a declarat ca au ramas fara bani lucrarile la 28 de unitati scolare din mediul urban si 31 din mediul rural. Printre scolile ramase in suspans din lipsa finantarilor se numara cea din Jucu sau scoala "Teodor Muresanu" din Turda.
In ceea ce priveste distribuirea banilor de investitii in anii trecuti, conducerea liberala a ISJ Cluj a fost acuzata de catre politicieni ai PDL ca a directionat fondurile exclusiv catre comunele primarilor liberali, astfel incat, spun aceste surse, au fost cazuri in care, pentru a cheltui banii alocati pe renovari, au fost scoase geamurile termopan puse cu un an inainte, pentru a fi inlocuite cu altele noi.

» Elevii au vandut placinte ca sa repare scoala
La Galati, sutele de miliarde de lei vechi alocate in ultimii ani pentru reparatiile de scoli au fost repartizate in functie de influenta primarului in partidul din care face parte. Daca primarul nu era in gratiile sefului organizatiei judetene PNL, PSD, PDL sau PC, scolile din comuna nu primeau bani pentru reparatii. Pe vremea cand era membru PC, primarul comunei Foltesti, Alexandru Dinu, a intrat in dizgratia presedintelui PC Galati, Eugen Durbaca, care a fost pana in iunie 2008 si presedinte al CJ Galati. Pentru ca primarul Dinu nu a acceptat ca lucrarile edilitare sa fie executate de "anumite" firme, nu a mai primit fonduri.

Asa s-a ajuns ca in decembrie cei aproape 200 de elevi ai scolii Gimnaziale nr. 2 din satul Chiraftei, comuna Mastacani, sa vanda placinte pentru a strange banii necesari pentru repararea scolii. Scoala are sase sali de clasa, dar in doua nu se mai invata, pentru ca peretii s-au crapat si exista riscul sa se prabuseasca peste elevi. Alte doua sali de clasa, din cele patru in care se mai invata, sunt aproape la fel de degradate ca si cele doua clase inchise.

Lucrarile la scoala au demarat acum trei ani, dar stagneaza de aproape un an, desi firma constructoare a primit aproape 15 miliarde lei." Vasile Aporcaritei

Cele mai citite

Rusia și războiul său hibrid din Europa, inclusiv în România

O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...
Ultima oră
Pe aceeași temă