5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăToamna blândă ar putea spori recolta din 2011

Toamna blândă ar putea spori recolta din 2011

Temperaturile ridicate din prima perioadă a lunii noiembrie prevestesc o recoltă bună pentru anul viitor, susţin specialiştii în agricultură.

Agricultorii speră ca vremea neobişnuit de caldă din această toamnă să le aducă recolte bogate la anul. Specialiştii din domeniu susţin că, dacă nu vor fi în perioada următoare fenomene meteo extreme (ger prelungit fără strat de zăpadă), plantaţiile se vor dezvolta în bune condiţii. Culturile semănate timpuriu, în special în perioada sfârşitului de septembrie-începutul lunii octombrie, vor da roade bogate la anul, consideră prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, prof. univ. dr. Florin Stănică. „Cine a fost gospodar şi a semnat înainte de perioada în care a plouat va avea rezultate foarte bune la anul. Căldura din ultima perioadă, în special din luna noiembrie, a ajutat culturile, acestea au avut timp să încolţească, să se dezvolte. Fermierii care au semănat în perioada septembrie-început de octombrie au şansa unei bune recolte la anul”, ne-a declarat Florin Stănică.

De asemenea, şi în pomicultură specialiştii aşteaptă producţii mari în 2011. „Doar dacă vom avea îngheţuri târzii de primăvară în 2011 vor fi probleme. În acest an, deşi a fost frig peste iarnă, s-au obţinut recolte-record la prune şi mere şi este foarte probabil să fie la fel şi în 2011″, a adăugat prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole. Reprezentanţii Ligii Producătorilor Agricoli (LAPAR) atenţionează însă că deşi vremea este favorabilă şi prognoza meteo pe termen mediu nu este îngrijorătoare, temperaturile mari favorizează dezvoltarea dăunătorilor. „Nu este primul an cu temperaturi mari toamna. Căldura favorizează dezvoltarea unor recolte bune, însă fermierii trebuie să ia măsuri suplimentare împotriva dăunătorilor care au acum un mediu favorabil. Însă vremea bună şi faptul că prognoza meteo care ni s-a transmis ne indică faptul că nu vor fi variaţii extreme de temperatură până pe 21 noiembrie anunţă o recoltă bună pentru anul viitor. Trebuie precizat însă că suprafeţele însămânţate în acest an sunt mai mici decât anul trecut.”  

Prognozele arată o iarnă blândă

Meteorologii spun că ne aşteaptă o iarnă blândă, chiar dacă, în urmă cu câteva luni, un raport polonez anunţase că vine cea mai grea iarnă din istorie.

Prognoza pe termen lung făcută de Administraţia Naţională de Meteorologie arată că vom avea o iarnă chiar mai blândă decât una normală. Directorul ANM, Ion Sandu, nu exclude însă posibilitatea ca în anumite perioade de timp şi în anumite zone să apară fenomene meteo extreme, cum ar fi temperaturi de minus 35 de grade Celsius sau viscol. Acestea vor putea fi prognozate însă cu cel mult 10 zile înainte.

Despre vremea primăvăratică din aceste zile, cu temperaturi care au ajuns chiar şi la 26 de grade Celsius, Sandu spune că este adusă de un ciclon din Spania şi că nu este un efect al încălzirii globale. De altfel, vremea va începe să se răcească în zilele următoare, iar spre sfârşitul lunii temperaturile vor coborî până la normalul acestei perioade.

În centrul şi nordul ţării temperaturile medii lunare se pot situa chiar sub mediile multianuale pentru această perioadă, a precizat Sandu.

În decembrie, temperaturile vor fi apropiate de media lunară multianuală sau chiar ceva mai ridicate. Şi în ianuarie 2011 regimul termic va fi în general peste media lunară. Excepţie vor face nordul şi centrul ţării, unde temperaturile pot fi mai scăzute.

Cele mai citite

Sistemul bancar românesc: Profit net de 11,7 miliarde de lei în primele 9 luni

Trimestrul al treilea a marcat o accelerare semnificativă, cu un profit de 4,1 miliarde de lei, în comparație cu 3,8 miliarde de lei în...

Guvernul suplimentează bugetul pentru pensii cu 1,6 miliarde de lei

Fără această majorare de buget, plata pensiilor pentru luna decembrie ar fi afectată, iar drepturile pensionarilor, nu ar putea fi respectate integral Guvernul a prezentat...

Economia Ucrainei rezistă: investiții străine în creștere, privatizări și expansiune internațională

În ciuda prelungirii conflictului cu Rusia, mediul de afaceri din Ucraina continuă să demonstreze reziliență, atrăgând investiții străine și extinzându-se pe piețele internaționale. Potrivit unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă