31.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 3 septembrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia Liberฤƒลขeapa vine prin Western Union

ลขeapa vine prin Western Union

Vreลฃi sฤƒ cumpฤƒraลฃi o maลŸinฤƒ ลŸi aลฃi gฤƒsit un chilipir pe internet? Ei bine, gândiลฃi-vฤƒ de douฤƒ ori înainte de a-i trimite banii vânzฤƒtorului. Aลฃi putea deveni astfel o nouฤƒ victimฤƒ a înลŸelฤƒtoriei puse la cale recent de o reลฃea de români care activeazฤƒ pe site-urile de vânzฤƒri auto. Pentru a-ลŸi atinge scopurile, escrocii se folosesc de una dintre cele mai cunoscute companii de transfer de bani din lume: Western Union.

Reลฃeta folositฤƒ de escroci pentru a-ลŸi înลŸela victimele, care au pierdut mii de euro, pare, la prima vedere, destul de ingenioasฤƒ. ÎnลŸelฤƒtoria îi vizeazฤƒ pe cei care cautฤƒ pe internet sฤƒ-ลŸi cumpere o maลŸinฤƒ la mâna a doua. Astfel, pe site-urile de profil au apฤƒrut anunลฃuri foarte tentante care, în esenลฃฤƒ, spun cam aceeaลŸi poveste: maลŸina e de fabricaลฃie germanฤƒ (Opel sau Volkswagen), are în jur de 6 ani vechime, puลฃini kilometri parcurลŸi, iar preลฃul, negociabil, în jur de 2.000 de euro. Dupฤƒ ce victima muลŸcฤƒ momeala, sunฤƒ la numฤƒrul de telefon din anunลฃ (care de regulฤƒ este o cartelฤƒ pre-pay).

Ulterior, proprietarul autoturismului propune clientului sฤƒ ลฃinฤƒ corespondenลฃa doar pe e-mail, motivul invocat fiind acela cฤƒ se aflฤƒ într-o zonฤƒ unde „semnalul la telefon nu e prea bun”. Dupฤƒ vreo douฤƒ sฤƒptฤƒmâni de discuลฃii, perioadฤƒ în care presupusul vânzฤƒtor îi câลŸtigฤƒ încrederea victimei ลŸi îi mai lasฤƒ câteva sute de euro din preลฃ, se trece la tranzacลฃia propriu-zisฤƒ. Pentru a-i spulbera orice îndoialฤƒ, vânzฤƒtorul îi cere clientului sฤƒ facฤƒ o operaลฃiune aparent ciudatฤƒ: sฤƒ-ลŸi trimitฤƒ banii sieลŸi, prin Western Union, în alt oraลŸ (locul în care eventual urmeazฤƒ sฤƒ se realizeze ลŸi transferul de proprietate al maลŸinii) ลŸi ulterior sฤƒ-i furnizeze, pe mail, dovada acestei operaลฃiuni.

Pretextul invocat de vânzฤƒtor este acela cฤƒ nu vrea sฤƒ facฤƒ drumul degeaba ca sฤƒ-i aducฤƒ maลŸina, clientul trebuind sฤƒ dovedeascฤƒ faptul cฤƒ este serios ลŸi deลฃine într-adevฤƒr suma cerutฤƒ. Toatฤƒ povestea pare credibilฤƒ, numai cฤƒ în momentul în care cumpฤƒrฤƒtorul se prezintฤƒ la ghiลŸeul Western Union la care ลŸi-a trimis banii constatฤƒ cฤƒ aceลŸtia au fost ridicaลฃi, în numele sฤƒu, de altฤƒ persoanฤƒ. Iatฤƒ poveลŸtile câtorva dintre victime.

Povestea bฤƒtrânului din Balaton

„Era în septembrie, anul acesta, ลŸi îmi cฤƒutam maลŸinฤƒ second-hand pe internet. Am intrat pe un site ลŸi m-am oprit asupra unui anunลฃ cu un Opel Corsa, din 2004, motor de 1,6, motorinฤƒ, cu 65.000 de kilometri la bord. Preลฃul: 2.100 de euro. Am sunat la numฤƒrul de telefon postat ลŸi am început sฤƒ corespondez pe mail cu aลŸa-zisul proprietar”, povesteลŸte Cristian Mahulea, un bucureลŸtean care a cฤƒzut în plasa escrocilor. „Mi-a zis la telefon cฤƒ-l cheamฤƒ Costel Tomoioagฤƒ, cฤƒ e bฤƒtrân ลŸi cฤƒ locu-ieลŸte cu soลฃia la Balaton, în Ungaria”, spune victima. Cei doi au decis sฤƒ se întâlneascฤƒ la PiteลŸti, cu o singurฤƒ condiลฃie: victima sฤƒ-ลŸi transfere sieลŸi prin Western Union cei 2.000 de euro, apoi sฤƒ-i trimitฤƒ vânzฤƒtorului o copie dupa foaia de transfer a banilor.

„A ales PiteลŸti pentru cฤƒ acolo cicฤƒ era înscrisฤƒ maลŸina, iar dupฤƒ ce întocmeam actele de vânzare-cumpฤƒrare, s-o putem radia. Totul pฤƒrea foarte credibil”, afirmฤƒ Cristina Mahulea. Pe 14 septembrie 2010, Mahulea ลŸi-a transferat prin Western Union de la Banca Româneascฤƒ sucursala Berceni cei 2.000 de euro la PiteลŸti. Apoi, i-a trimis escrocului pe mail o copie a foii de transfer, care conลฃinea toate datele personale ale cumpฤƒrฤƒtorului, plus codul MTCN specific acestei tranzacลฃii. „Trebuia sฤƒ ne întâlnim la PiteลŸti pe 16 septembrie, la Hotel Victoria, unde trebuia sฤƒ întreb de Costel Tomoioagฤƒ. Recepลฃionera mi-a zis cฤƒ nu are nici un client sau rezervare cu acest nume. Abia atunci am avut primul moment de îndoialฤƒ. M-am dus repede la prima filialฤƒ Western Union, unde mi s-a spus cฤƒ banii mei au fost ridicaลฃi”, povesteลŸte victima.

Western Union: „Transfer, conform procedurilor”

Cine a ridicat banii în locul sฤƒu ลŸi mai ales cum a reuลŸit sฤƒ-i pฤƒcฤƒleascฤƒ pe funcลฃionarii Western Union? Cu aceste întrebฤƒri în minte, Cristian Mahulea a încercat sฤƒ dea de capฤƒtul acestei poveลŸti. Mai întâi, a cerut explicaลฃii de la reprezentanลฃii bฤƒncii ลŸi de la cei ai Western Union. „La Banca Româneascฤƒ din PiteลŸti mi-au zis cฤƒ nimeni nu ลŸtie nimic ลŸi sฤƒ mฤƒ duc la sucursala unde am depus banii. La sucursala din Berceni, am fost sfฤƒtuit sฤƒ depun o plângere cฤƒtre Western Union în America. Ulterior, am fost la Poliลฃia Românฤƒ ลŸi am depus o plângere penalฤƒ”, spune Mahulea. Dupฤƒ câteva sฤƒptฤƒmâni, victima a fost sunatฤƒ de cฤƒtre conducerea Bฤƒncii RomâneลŸti ลŸi i s-a comunicat sฤƒ se prezinte la bancฤƒ, deoarece i-a venit un rฤƒspuns de la Western Union. „În rฤƒspuns, scria doar cฤƒ banii au fost ridicaลฃi de la Sibiu. De ce Sibiu? Am cerut sฤƒ aflu mai multe amฤƒnunte de la cineva de la Western Union, dar directorul bฤƒncii mi-a zis cฤƒ nu am cu cine vorbi”, spune Mahulea.

„Noi am transferat banii clientului nostru conform procedurilor. Mai departe, cine a încasat banii nu este treaba noastrฤƒ. Am respectat regulamentul”, a declarat pentru România Liberฤƒ reprezentantul Western Union, care a dorit sฤƒ-ลŸi pฤƒstreze anonimatul.

Cazul s-a extins la nivel naลฃional

Dupฤƒ ce iniลฃial au plasat cazul colegilor din Sibiu, reprezentanลฃii Poliลฃiei Române au decis sฤƒ preia ei ancheta, dupฤƒ ce au descoperit cฤƒ Mahulea nu este singurul caz, iar escrocheria s-a extins la nivel naลฃional. Potrivit procedurilor Western Union, un client al acestei companii poate încasa banii doar dacฤƒ are la el un act de identitate ลŸi codul tranzacลฃiei. Surse din rândul celor care lucreazฤƒ la acest dosar ne-au declarat cฤƒ escrocul care a ridicat banii de la o filialฤƒ Western Union din Sibiu s-a prezentat cu un act de identitate fals. „Cel care a ridicat banii avea un act de identitate fals, care conลฃinea toate datele de identificare ale celui care a trimis banii. Doar poza diferฤƒ”, au declarat sursele României Libere. „Foaia de transfer nu conลฃine ลŸi CNP-ul meu. Prin urmare, aici e vorba ลŸi de lipsฤƒ de rigurozitate. Mai mult, orice bancฤƒ are camere video de supraveghere deasupra ghiลŸeelor. Deci poliลฃia îl poate identifica pe hoลฃ”, afirmฤƒ Cristian Mahulea.

Cum se folosesc escrocii de sistem

Dincolo de greลŸeala de a trimite unui necunoscut codul de transfer al banilor, pฤƒลฃania lui Cristian Mahulea ridicฤƒ mai multe semne de întrebare. În primul rând este vorba despre protecลฃia sistemului de transfer în cazul Western Union. Reporterii României Libere au verificat la mai multe sucursale din BucureลŸti ale acestei companii ลŸi de fiecare datฤƒ funcลฃionarii le-au cerut atât buletinul de identitate, cât ลŸi codul de transfer. Mai mult chiar, o funcลฃionarฤƒ le-a cerut sฤƒ precizeze cine e expeditorul ลŸi ce sumฤƒ vor sฤƒ ridice. Pe de altฤƒ parte, mulลฃi pฤƒgubiลฃi spun cฤƒ sunt anumite filiale ale Western Union unde nu ลฃi se mai cere ลŸi actul de identitate ci doar codul de transfer. În al doilea rând, se ridicฤƒ întrebarea dacฤƒ într-adevฤƒr se pot falsifica atât de uลŸor cฤƒrลฃi de identitate, în baza acelor date trimise pe mail de pฤƒgubiลฃi. Dacฤƒ lucrurile stau aลŸa, având în vedere cฤƒ sunt zeci de cazuri apฤƒrute numai în ultimele luni, Poliลฃia Românฤƒ are o serioasฤƒ problemฤƒ. Cu atât mai mult cu cât, pânฤƒ acum, poliลฃiลŸtii nu au prins nici un escroc.

Afacerea cu maลŸini de cusut Singer

Una dintre cele mai faimoase înลŸelฤƒtorii din ultimii ani, care a fฤƒcut numeroase victime, este afacerea cu maลŸini de cusut Singer. În acest caz, escrocul posta un anunลฃ în ziar, în care spunea cฤƒ e un colecลฃionar german care cumpฤƒrฤƒ maลŸini de cusut Singer. Victimele sunau la numฤƒrul din ziar, spuneau cฤƒ au o maลŸinฤƒ Singer, iar „colecลฃionarul” le spunea cฤƒ e exact maลŸina de cusut de care are nevoie, dar vrea sฤƒ cumpere la pachet douฤƒ maลŸini, pentru care plฤƒteลŸte 100.000 de euro. Victima era trimisฤƒ apoi la o altฤƒ persoanฤƒ, de la care trebuia sฤƒ cumpere a doua maลŸinฤƒ de cusut cu câteva mii de euro. Dupฤƒ ce cumpฤƒra cea de-a doua maลŸinฤƒ de cusut, colecลฃionarul german nu mai era de gฤƒsit la telefon.

Cele mai citite

Clopoศ›elul sunฤƒ printre schele: Peste 800 de ศ™coli รฎn ศ™antier la startul noului an

Cu 5 zile รฎnainte de รฎnceperea ศ™colii, multe Inspectorate Judeศ›ene cautฤƒ soluศ›ii pentru amรขnarea cursurilor cu o sฤƒptฤƒmรขnฤƒ โ€žReuศ™itaโ€ autoritฤƒศ›ilor locale de a avea 800...

ANM anunศ›ฤƒ temperaturi mai ridicate decรขt normalul, pรขnฤƒ la sfรขrศ™itul lunii septembrie รฎn toatฤƒ ศ›ara

Meteorologii au anunศ›at marศ›i cฤƒ temperaturile vor rฤƒmรขne peste media normalฤƒ pรขnฤƒ la sfรขrศ™itul lunii septembrie รฎn รฎntreaga ศ›arฤƒ, conform prognozei pentru perioada 2-30...

X, fostul Twitter, blocat รฎntr-o ศ›arฤƒ care este una dintre cele mai mari pieศ›e

O instanศ›ฤƒ a Curศ›ii Supreme din Brazilia a confirmat รฎn unanimitate decizia de a bloca la nivel naศ›ional platforma de social media X (fostul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ