-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăStatul mai dă un bobârnac preţului benzinei

Statul mai dă un bobârnac preţului benzinei

Guvernul a modificat Codul Fiscal, iar prima consecinţă este creşterea preţului la carburanţi cu 6-8 bani pe litru.

La două luni după ce a modificat Codul Fiscal, 23 decembrie 2010, Guvernul a publicat şi normele de aplicare a acestor modificări, iar efectele nu au întârziat să apară. Una dintre cele mai importante prevederi este că producătorii de benzină sau motorină, obligaţi prin directivele europene să folosească biomasă la fabricarea carburanţilor în proporţie de minimum 4%, nu vor mai beneficia de reducerea cu acelaşi procentaj a accizelor plătite la buget.

Petrom-OMV, compania care face preţul pe piaţa românească şi singurul producător ce înregistrează profit, a anunţat creşterea preţului la benzine cu 8 bani, cel al motorinelor crescând cu 6 bani. Astfel, litrul de benzină Premium fără plumb 95 costă 5,07 lei, benzina Top Premium fără plumb 99+ este 5,45 lei/litru, în timp ce sortimentul de benzină OMV Carrera 95 costă 5,21 lei, iar cel de OMV Carrera 100 – 5,87 lei/litru. Litrul de motorină Top Nordic Diesel (Top Euro Diesel 5) costă 5,26 lei, motorina OMV Sprint Diesel costă 5,28 lei/litru, în timp ce litrul de motorină Euro Diesel 5 este de 5,06 lei, iar cel de OMV Alpin Diesel costă 5,60 lei.

Trebuie spus însă că acestea sunt doar preţuri de referinţă. În practică, la pompă, automo¬biliştii pot găsi varianţii ale preţului de referinţă de +/- 5%. Aceasta creează posibilitatea ca preţul carburanţilor să poată ajunge la 5,3 lei pe litru în cazul benzinei de 95 sau al motorinei Euro 5. Ultima modificare a preţului carburanţilor a fost operată de Petrom la finele săptămânii trecute, când compania a scumpit carburanţii cu 9 bani/litru.

Preţul petrolului a crescut constant în ultima perioadă, nivelul actual al cotaţiei ţiţeiului Brent fiind de 116 dolari pe baril, în condiţiile în care la începutul anului era de 93 dolari. Criza din Libia a redus livrările mondiale de petrol cu peste un milion de barili pe zi, a opta cea mai mare reducere istorică.
Primul loc e ocupat de revoluţia islamică din Iran din ‘78-’79 când livrările au scăzut cu 3,5 milioane tone. Creşterea cotaţiei ţiţeiului va fi argumentul suficient pentru ca vânzătorii de carburanţi să mărească în continuare preţurile.

CE CLARIFICĂ NORMELE

>>În domeniul impozitului pe profit: determinarea bazei impozabile, calculul impozitului pe profit, declararea acestuia.

>>Impozitul pe venit: venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, stabilirea plăţilor anticipate de impozit, declaraţia privind venitul realizat, veniturile obţinute in strainătate.

>>Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

>>Taxa pe valoarea adăugată: aspecte referitoare la livrarea de bunuri, locul livrării de bunuri, măsurile de simplificare, prestarea de servicii, locul prestării de servicii, exigibilitatea pentru livrări intracomunitare de bunuri scutite de taxă, scutiri pentru importuri de bunuri şi pentru achizitii intracomunitare.

>>Accize: calculul accizei pentru ţigarete, tutun prelucrat.

>>Contribuţii sociale obligatorii: contribuabilii sistemelor de asigurări sociale, baza de calcul a contribuţiilor sociale individuale şi a contribuţiilor sociale datorate de angajatori.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă