Reprezentanţii confederaţiilor sindicale au declarat duminică, după întâlnirea cu şeful statului, că au cerut ca reducerea salariilor să se facă diferenţiat, preşedintele Traian Băsescu preferând însă reducerea liniară a acestora, potrivit Mediafax.
Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia, a declarat că a propus preşedintelui ca sindicatele să poată decidă criteriile în funcţie de care urmează să fie diminuat fondul de salarii. Petcu a spus că sindicaliştii ar dori ca măsura de diminuare cu 25% a fondului de salarii să nu se aplice şi salariilor mici.
Sindicaliştii au atras atenţia că o astfel de măsură ar face ca o femeie de serviciu să aibă acelaşi salariu cu un absolvent de studii superioare care lucrează în sistemul bugetar.
Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei „Alma Mater”, a precizat că i-a atras atenţia preşedintelui că ar fi anormal ca toate salariile să fie reduse cu 25%, pentru că astfel un asistent universitar şi un maistru vor fi remuneraţi la fel, cu 600 de lei.
Ringo Dămureanu, preşedintele sindicatului Forţa Legii, a precizat că o astfel de măsură este anormală şi din cauza faptului că o pensie de opt milioane de lei vechi ar fi redusă cu doar 15%, pe când un salariat care are acelaşi venit ar pierde 25% din acesta. Dămureanu a spus că susţine varianta aplicării unui „tratament diferenţiat”.
Pe de altă parte, Iacob Baciu, preşedintele CSDR, consideră că este anormal ca doar salariaţii bugetari, pensionarii şi cei care au venituri mici să contribuie la diminuarea efectelor crizei. Baciu s-a declarat nemulţumit de faptul că nu se pune în discuţie şi participarea părţii patronale. „Este o aberaţie ca ei să nu contribuie, toţi trebuie să facă efort”, a spus Baciu.
Reducerea contribuţiei la pilonul II de pensii, măsură propusă pentru ca pensiile să nu scadă cu 15%
Reducerea contribuţiei salariatului la pilonul I de pensii de la 2,5% la 2% ar strânge 400 de milioane de euro la buget – aceasta fiind o măsură propusă pentru ca pensiile să nu scadă cu 15%, au mai spus sindicaliştii după discuţiile cu şeful statului.
Sindicatele şi preşedintele au convenit, duminică, înfiinţarea unei structuri de criză la care vor participa Preşedinţia, Guvernul, sindicatele, patronatele şi posibil şi reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare. Structura ar urma să analizeze măsurile şi soluţiile alternative de redresare.
„Una dintre măsurile propriu-zise este renunţarea la reducerea contribuţiei de asigurări sociale de la nivelul salariatului de pe pilonul I şi transferarea către pilonul II. (…) Înseamnă aproximativ 400 de milioane de euro care vor intra în structura CNPAS, ceea ce va permite o sursă suplimentară, rămânând pilonul II cu cei 2%”, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Liderul sindical a precizat că, dacă 0,5% din salariul angajatului rămân la pilonul I de pensii, aşa cum s-a convenit, efectul asupra reducerii pensiilor ar putea fi „anulat”. Decizia finală urmează să fie luată marţi.
Tot în cadrul structurii de criză va fi discutată majorarea salariului minim pe economie la 705 lei, ca măsură de combatere a evaziunii fiscale şi modificarea legislaţiei astfel încât să fie plătite contribuţiile de asigurări sociale şi pentru drepturile de autor.
Sindicatele au mai propus trecerea Inspecţiei Muncii sub tutela Parlamentului şi modificarea legislaţiei astfel încât funcţionarii publici să fie protejaţi în ceea ce priveşte îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Legislaţia ar urma să fie modificată în procedură de urgenţă şi să fie în vigoare până la 1 iunie 2010.
„De principiu, aceste restricţii (de reducerea a salariilor şi pensiilor n.r.) sunt prevăzute numai până la 31 decembrie 2010 şi, în momentul reabilitării lor, vor fi retrase, când se echilibrează bugetele”, a spus Hossu.
La întâlnirea de la Palatul Cotroceni, care a avut loc la cererea sindicaliştilor, după ce şeful statului a anunţat măsuri de reducere a pensiilor, a fondului de salarii şi a subvenţiilor, au participat liderii Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Blocului Naţional Sindical, Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian, precum şi reprezentanţii federaţiilor din educaţie şi din administraţie publică.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară, după negocierile cu delegaţia FMI, că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă „masiv subvenţiile”, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.