9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSalariile cresc cu 10%, după disponobilizările din 2010

Salariile cresc cu 10%, după disponobilizările din 2010

Fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite o creştere salarială medie de peste 10%, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, potrivit realitatea.net. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, vorbeşte însă de 100.000 de şomeri până la sfârşitul anului 2010.

Sebastian Vlădescu a amintit că fondul de salarii pentru anul viitor este stabilit la 39 miliarde lei.

„Pentru a atinge această cifră, pot sau nu pot să fie necesare disponibilizări, depinde de nivelul salariului care va fi stabilit prin noua Lege a salarizării unice, valabilă începând cu 1 ianuarie. Este vorba de aritmetică. Dacă salariile vor fi mai mici, numărul de angajaţi poate să rămână acelaşi, dacă salariile vor fi mai mari, numărul de angajaţi va trebui redus. Calculul elementar arată că 39 de miliarde permite, şi cu restructurarea de 60.000, o creştere salarială medie de peste 10%”, a spus Vlădescu.

Ministrul a precizat însă că rămâne să fie stabilit cum va fi distribuită această creştere.

„De aici încolo este o altă discuţie, cum va fi distribuită această creştere, cât se va distribui la salariile mici, cât se va distribui la salariile mari. Deci, din acest punct de vedere, nivelul efectiv de salarizare al fiecărei poziţii din sectorul bugetar va fi stabilit prin Legea salarizării, şi el nu va fi cel de astăzi”, a arătat Vlădescu.
Şeitan exclude ca numărul şomerilor să ajungă la un milion

Ministrul Muncii a declarat luni că „în niciun caz” nu se va ajunge la un milion de şomeri la finele anului 2010, argumentând că disponibilizările programate în sistemul bugetar au fost „gândite” astfel încât să nu reprezinte un şoc pentru piaţa muncii şi pentru bugetul de şomaj.

Ministrul a mai spus că în ultimele patru luni s-a înregistrat o scădere a ratei şomajului, dar admite că acest lucru poate fi determinat de angajările care se fac în mod uzual în sezonul de vară.

„Categoric, aceste restructurări pe care le vom face în domeniul public în perioada următoare, dar care sunt graduale, o să facă o creştere graduală a şomajului începând cu septembrie, octombrie, când se pun în aplicare aceste prevederi. (…) Nu estimez o creştere mai mare decât nivelul şomajului care era la începutul anului sau în decembrie anul trecut – 8,3%, 8,1%. Oricum, nivelul şomajului la sfârşitul anului (2010 n.r.) nu va fi mai mare decât nivelul de şomaj de la sfârşitul anului trecut”, a spus ministrul.

Întrebat dacă la finele anului 2010 numărul şomerilor va ajunge la un milion, Şeitan a răspuns: „În niciun caz”. „Din datele pe care le avem acum şi din modul în care se înrevăd aceste restructurări, care au fost gândite şi din punctul acesta de vedere, să nu fie un şoc pe piaţa forţei de muncă şi pe bugetul de şomaj, care şi aşa este destul de încărcat, nu o să se ajungă la un milion, în niciun caz”, a argumentat el.

Pe de altă parte ministrul Sebastian Vlădescu a mai declarat că Guvernul nu ia în calcul în acest moment încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) , dar nici nu exclude o astfel de variantă. Nevoia unui nou acord va fi analizată la sfârşitul anului, a mai spus ministrul.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să limiteze numărul de personal din sectorul public, până la începutul anului viitor, la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, şi să limiteze fondul de salarii în 2011 la 39 miliarde lei.

Cele mai citite

Optimizarea Igienei cu Produse Profesionale: Tork, Lucart și Kiehl

Într-o lume în continuă schimbare, standardele de igienă joacă un rol esențial în asigurarea sănătății și siguranței atât acasă, cât și în mediile de...

ANM: Cod galben de ninsori, viscol și vânt puternic în mai multe județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță vreme severă până duminică dimineața, cu precipitații extinse în cea mai mare parte a țării. În Transilvania și...

Pași importanți pentru a-ți dezvolta afacerea în primii ani

Lansarea unei afaceri este un moment plin de emoție, dar și de provocări. Primii ani sunt cruciali și pot determina viitorul afacerii tale. Chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă