-0.4 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLa ce ne-am înhămat pentru 2011

La ce ne-am înhămat pentru 2011

Românii vor continua şi anul viitor să îndure austeritatea. Scrisoarea suplimentară de intenţie aprobată de Guvern marţi prevede diminuări de cheltuieli publice, concedieri suplimentare în zona angajaţilor bugetului. Perspectivele aşteptate de mediul de afaceri, precum reducerea cheltuielilor cu asigurările sociale, au şanse minime să se împlinească.

Gigacaloria se scumpeşte

În sectorul bugetar se prevede diminuarea numărului de angajaţi cu aproximativ 15.000 de salariaţi, în vederea menţinerii cheltuielilor cu salariile intr-o anvelopă bugetară de 39 miliarde lei. Renunţarea la subvenţiile de încălzire, programată iniţial pentru acest an, a fost amânată pentru anul viitor. Se va renunţa la acordarea celui de-al 13-lea salariu, la prime, iar pensiile vor fi îngheţate, dacă se poate spune aşa, căci pensiile deja au scăzut după ce pensionarii au început să plătească o contribuţie de 0,55% pentru asigurările de sănătate. Stimulentele destinate bugetarilor, care în 2010 au dublat veniturile unora dintre aceştia, vor fi calculate ca un plafon maximal, nu ca un nivel obligatoriu, şi vor fi acordate în limita plafonului strict în raport cu resursele bugetare şi doar sub formă de premiere pentru rezultate importante în colectări de taxe. Nici veniturile şomerilor nu au fost uitate. Dacă în acest an indemnizaţia de şomaj era calculată în raport cu salariul minim, de anul viitor ajutorul va fi decuplat de acest indicator şi ca urmare va fi îngheţat.

Rămânem campionii CAS în Europa

Pentru mediul de afaceri scrisoarea prevede creşterea la 50.000 de euro a plafonului actual (35.000 de euro) peste care firmele sunt obligate să se înregistreze ca plătitoare de TVA. Aprobarea măsurii urmează să ne vină de la Comisia Europeană. Chiar dacă România este una dintre ţările UE în care contribuţiile plătite de firme la bugetul asigurărilor sociale sunt printre cele mai mari, eventuale reduceri ale acestor contribuţii nu vor fi acordate decât dacă va exista „suficient spaţiu fiscal”. Neaplicarea OUG 50 la contractele de credit în derulare este prezentată ca o acţiune prioritară pentru tranşa FMI.

S-a dispus: mai puţini bolnavi

În domeniul sănătăţii, Guvernul s-a angajat ca în 2011 numărul de internări în spitale să scadă cu 10% faţă de nivelul din acest an. Adaosul acceptat pentru medicamentele utilizate în tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC va fi redus la maxim 1,5% pentru achiziţii cu amănuntul şi 4% pentru cumpărări engros. Dacă acum un medic de familie primeşte 70% din plăţi în funcţie de câţi pacienţi are (restul încasând pentru serviciile prestate), anul viitor cele două componente vor fi egalizate.
Se va renunţa la acoperirea unor „servicii de sănătate costisitoare şi care nu sunt esenţiale”.

TRANŞA FMI 2011
1,6 miliarde de euro este valoarea penultimei tranşe de la FMI care trebuia să vină în decembrie şi a fost amânată pentru ianuarie 2011 (ultima în martie 2011).
5 miliarde de euro, va fi valoarea minimă a unui nou acord cu FMI pe care Guvernul doreşte să îl semneze anul viitor.

Spitalele vor interna cu 10% mai puţini pacienţi în 2011

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă