5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLa ce foloseşte superlaserul românesc

La ce foloseşte superlaserul românesc

Construcţia de la Măgurele a celui mai mare laser din lume va începe în a doua jumătate a anului viitor. Recordul va fi de scurtă durată, în 2012 urmând să înceapă realizarea altui laser mai puternic.

Un laser de zece ori mai puternic decât oricare alt laser existent în acest moment pe Pământ urmează să fie construit în România, la Măgurele, cu o finanţare de 280 milioane de euro.

Guvernul României a emis hotărârea de guvern prin care se alocă fondurile structurale necesare construirii laserului. După ce vom obţine avizul Comisiei Europene, în a doua jumătate a anului viitor va începe construcţia propriu-zisă, care va dura până în 2015.

Parteneriat strategic

Uniunea Europeană a decis anul trecut ca în România, Cehia şi Ungaria să se construiască lasere de foarte mare putere (care în prezent nu există), cu aplicaţii diferite. În România aplicaţia laserului va fi în domeniul fizicii nucleare. Trebuie precizat că, înaintea deciziei UE, România şi Franţa aveau deja un parteneriat strategic în domeniul laserelor de foarte mare putere.

De asemenea, România a candidat şi a fost acceptată în proiectul de cercetare european ELI (Extreme Light Infrastructure), la care participă 12 ţări (Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Grecia, Portugalia, Spania, Polonia, Lituania, Cehia, Ungaria şi România, plus două ţări cu statut de observator – SUA şi Japonia).

Consorţiul românesc

„Cinci institute de cercetare de pe Platforma Măgurele, împreună cu Universitatea din Bucureşti şi Institutul de Fizică Atomică, s-au constituit într-un consorţiu naţional pentru realizarea celor două lasere, fiecare cu o putere de 10 PW (1 petawatt = 10 la puterea 15 waţi). Consorţiul este condus de academicianul Zamfir Nicolae, directorul general al Institutului Naţional de Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (INFIN). Azi, se va anunţa oficial că statul român a emis hotărârea de guvern şi va aloca bani din fondurile structurale pentru acest proiect”, ne-a declarat Ion Morjan, director la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei
(INFLPR).

5 niveluri şi ziduri de 1,5 metri

Construcţia uriaşului laser de la Măgurele va dura patru ani. Construcţia care va adăposti laserul va avea o suprafaţă cât două stadioane şi va avea o dispunere pe cinci niveluri: două niveluri subterane şi trei niveluri supraterane. Amplasamentul va fi lângă Bucureşti, pe un teren care aparţine INFIN. „Întreaga aparatură va fi protejată într-o hală cu pereţi de beton groşi chiar şi de peste un metru şi jumătate, în special în zonele de interacţiune radiaţie-ţintă. Va fi un nivel de protecţie foarte bun, de exemplu, nivelul maxim al radia¬ţiilor care ar putea să scape este de trei ori mai mic decât la o construcţie asemănătoare din Anglia”, a menţionat dr. Ion Morjan, de la INFLPR.

Alimentarea, din sistemul energetic naţional

Directorul INFLPR ne-a precizat că astfel de lasere au într-adevăr un consum energetic mare, însă nu e vorba de un sistem energofag. „Alimentarea laserelor se va face din sistemul energetic naţional, însă nu se pune problema ca acest sistem să fie afectat de funcţionarea dispozitivelor de cercetare. Nu e un sistem energofag.Deşi se va lucra zilnic cu laserele, ele vor fi în cea mai mare parte a timpului pe stand-by. Atingerea puterilor mari nu fi pe perioade foarte mari de timp”, a menţionat Ion Morjan. Alimentarea laserelor se va face de la o staţie de transformare care deja există şi care urmează să fie modernizată.

Aplicaţii medicale şi cercetare

Laserele de la Măgurele vor avea diverse aplicaţii, principala fiind cercetarea, ne-a declarat Florin Buzatu, directorul general al Institutului de Fizică Atomică (IFA). „Se va face cercetare ştiinţifică, cercetare fundamentală. Sunt şi diverse aplicaţii, cum ar fi medicina, biologia, studiul materialelor şi altele. Deocamdată e prematur să discutăm de neutralizarea deşeurilor. Încă nu există o soluţie în acest domeniu. Pot exista aplicaţii de imagistică sau altele, dar neutralizarea deşeurilor rămâne încă un domeniu de viitor”, a spus Florin Buzatu.

Pregătiri europene pentru un nou laser

România, Cehia şi Ungaria vor face parte dintr-un „delivery consortium”. Va fi o infrastructură europeană administrată corelat. Până în prezent, cehii şi românii se află într-un stadiu mai avansat cu demersurile de realizare a laserelor de foarte mare putere. Însă doar în România se vor construi începând de anul viitor două lasere de 10 PW, de zece ori mai puternice decât oricare altul din lume.
Cu toate acestea, „din 2012 urmează să se construiască, tot în Europa, un laser mult mai puternic decât cel din România, dar amplasamentul nu este încă stabilit”, a menţionat directorul IFA.

Cele mai citite

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...
Ultima oră
Pe aceeași temă