4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestiţiile străine directe au scăzut cu 30% în şase luni

Investiţiile străine directe au scăzut cu 30% în şase luni

Analiştii economici consideră că scăderea cu aproape o treime a investiţiilor este urmarea încheierii „perioadei banilor ieftini” şi a lipsei de predictibilitate a mediului de afaceri.

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a plasat în primul semestru la 3,65 miliarde euro, în urcare cu 50% faţă de perioada similară a anului trecut, evoluţia fiind determinată de balanţa transferurilor curente, care a consemnat un sold mai mic cu 49,9% faţă de ianuarie-iunie 2009, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR).

În primele şase luni, deficitul contului curent a fost finanţat în proporţie de 50,4% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au cumulat aproape 1,84 miliarde euro, în scădere cu 29%. Analistul economic Ilie Şer-bănescu apreciază că scăderea de 29% a investiţiilor străine directe, la şase luni, nu este neapărat efectul manifestării crizei economice, ci se datorează în-cheierii unei perioade în care s-a ţintit un anumit tip de expansiune economică ce a vizat stimularea consumului în anumite zone.

„În perioada 2004-2008 s-au făcut investiţii care au stimulat consumul şi creditele au stat la baza creşterii economice. Banii s-au introdus prin credite. În special în imobiliare, bănci şi retail. Este o perioadă care s-a încheiat, iar scăderea investiţiilor a urmat acestei etape. Investiţiile totale s-au cifrat undeva în jurul cifrei de 30 miliarde euro, dar stocul de credite a fost dublu. Reducerea investiţiilor străine nu are legătură cu sistemul de taxe, o transnaţională cu intenţii serioase are şi capacitatea de a trece peste anumite piedici fiscale”, ne-a declarat Ilie Şerbănescu. În ianuarie-iunie 2009, investiţiile străine directe au fost în valoare de 2,6 miliarde euro.

Anul trecut, investiţiile străine directe au coborât la 4,89 miliarde de euro, reprezentând jumătate din valoarea înregistrată în 2008 şi acoperind în proporţie de 96,9% deficitul de cont curent. În 2008, nerezidenţii au realizat investiţii străine directe în România de 9,49 miliarde euro. Retragerea „banilor ieftini” şi suprapunerea crizei care a condus la reducerea unor costuri au avut ca rezultat, potrivit preşedintelui Asociaţiei Oa-menilor de Afaceri (AOAR), Florin Pogonaru, scăderea investiţiilor străine în România.

„Pe lângă faptul că se retrag banii, este şi o lipsă de predictibilitate a mediului de afaceri în România şi, drept urmare, investiţiile tot scad”, spune Florin Pogonaru. În 2009, România a pierdut cinci poziţii în topul investiţiilor străine directe. Cu numai 75 de proiecte atrase în 2009, România s-a clasat pe locul 11 în Europa.

 

Cele mai citite

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...
Ultima oră
Pe aceeași temă