SUA şi Rusia au de câştigat de pe urma turbulenţelor din lumea arabă, în timp ce UE şi China au de pierdut.
Preţul barilului de petrol a ajuns la cel mai înalt nivel al ultimilor doi ani şi jumătate, ca urmare a revoltelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Barilul de petrol Brent, relevant pentru Europa, se tranzacţionează la 112 dolari, după ce se apropiase săptămâna trecută de 120 de dolari. Petrolul WTI, al cărui preţ este urmărit peste Ocean, costă aproape 100 de dolari barilul. Principalul factor care ţine preţul sub control este decizia Arabiei Saudite de-a mări producţia, contrar deciziei OPEC.
Această decizie face parte din strategia tradiţională a saudiţilor, care respectă cu cea mai mare stricteţe deciziile OPEC atunci când preţurile sunt mici, dar le încalcă deliberat dacă preţurile sunt mari.
Ce are în plus Arabia Saudită
Avantajul Arabiei Saudite este că nu se confruntă – cel puţin deocamdată – cu revolte populare de tipul celor din alte state arabe. Dacă s-ar întâmpla asta, preţul petrolului ar ajunge rapid la noi maxime istorice. Cu ce consecinţe?
Principala îngrijorare a economiştilor este că scumpirea petrolului va trimite economia mondială înapoi în recesiune, spulberând astfel semnele timide de revenire. Petrolul scump ar mări costurile de transport, inhibând astfel cererea din partea consumatorilor.
În cazul bunurilor cu cerere mai puţin elastică, scumpirea petrolului se va traduce în inflaţie mai mare. Deja în statele emergente alimentele au înregistrat scumpiri de două cifre şi au provocat tulburări sociale. Scumpirea petrolului ar provoca o nouă scumpire a alimentelor, aproape imposibil de suportat de consumatori din ţări precum China sau America Latină.
Un preţ mare al petrolului este acompaniat de deprecierea dolarului. Acest lucru ar ajuta SUA să-şi plătească datoriile mai uşor şi ar face exporturile sale mai competitive. În cazul zonei euro, efectele ar fi exact contrare.Cel mai mult ar avea de câştigat Rusia, care deţine cele mai mari rezerve de ţiţei din lume şi a cărei economie fusese îngenuncheată de prăbuşirea barilului sub 50 de dolari în 2009. În aceeaşi situaţie se află Venezuela sau Nigeria. Regimurile din aceste ţări nu par deocamdată ameninţate de spectrul revoltelor populare.
În România, scumpirea petrolului ar avantaja compania Petrom, care exploatează resursele locale în schimbul unei redevenţe modice, fixate prin contract până în 2014. Pe lângă profitabilitatea sporită, această situaţie dă companiei un avantaj decisiv în faţa competitorilor nevoiţi să importe.
În cazul bunurilor cu cerere mai puţin elastică, scumpirea petrolului se va traduce în inflaţie mai mare. Deja în statele emergente alimentele au înregistrat scumpiri de două cifre şi au provocat tulburări sociale.