-0.4 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAvem grâu şi de export. Pâinea nu se scumpeşte

Avem grâu şi de export. Pâinea nu se scumpeşte

Cotaţia grâului, care a atins un nivel-record la bursă, nu va influenţa deocamdată preţul pâinii autohtone.

 

Decizia Rusiei de a interzice exporturile de cereale începând din 15 august a ridicat cotaţia grâului la bursele internaţionale la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Cu toate acestea, reprezentanţii agricultorilor şi procesatorilor spun că, deocamdată nu sunt motive de îngrijorare cel puţin pentru următoarele trei luni, pe piaţa internă existând stocuri suficiente de grâu.
„Producţia de grâu de anul acest a fost suficient de bună şi se estimează că este de aproximativ şapte milioane de tone. Este o recoltă mai bună ca anul trecut, chiar dacă au existat calamităţi naturale. Pierderile au fost mici. Există chiar resurse pentru un export de trei milioane tone. Consumul intern în România este undeva la trei milioane de tone anual. O parte se păstrează pentru însământările viitoare, o anumită cantitate pentru furaje, iar grâul de calitate se foloseşte pentru panificaţie”, ne-a declarat Nicolae Sitaru, de la Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR).
Producătorii agricoli susţin că fluctuaţii mari la preţul grâului pe pieţele internaţionale au existat şi în anii precedenţi, însă preţul pâinii de la noi nu s-a majorat substanţial, pâinea românească fiind cea mai ieftină din Uniunea Europeană.

Stocuri pentru trei luni

„Preţul pâinii nu ar trebui să crească în perioada următoare. În ultimii cinci ani au fost variaţii semnificative ale cotaţiei grâului, în anumite intervale de timp, dar la noi nu au fost urmări spectaculoase. Deocamdată este grâu suficient la noi”, a precizat Nicolae Sitaru.
De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIAR), Dragoş Frumosu, apreciază că cel puţin până în noiembrie-decembrie, pâinea nu se va scumpi, procesatorii având stocuri de grâu pentru următoarele 3-4 luni.
„Fabricile de pâine au grâu în depozite pentru câteva luni. De obicei, ele îşi cumpără stocuri cam pentru trei luni, având capacităţi de depozitare reduse.Probabil undeva prin noiembrie ar trebui să ne facem unele calcule referitoare la majorări de preţuri la pâine. În prezent, se poate spune că doar dacă se vor face importuri spre sfârşitul anului preţul la pâine va depinde de preţul grâului la acea dată şi dacă eventual vor apărea majorări substanţiale la utilităţi, combustibili şi un curs valutar defavorabil.
Rămâne de văzut şi ce cantitate de grâu de calitate, pentru panificaţie, vom avea, după centralizarea datelor”, a menţionat Dragoş Frumosu.

Recoltă peste aşteptări

Oficialii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) spuneau la sfârşitul lunii iulie că 15-20% din cele peste două milioane de hectare cultivate cu grâu vor fi afectate în acest an de volumul mare de precipitaţii, dar că preţul pâinii nu va creşte. Estimarea MADR privind producţia

 

 

Cele mai citite

Percheziții de amploare în 13 județe, într-un dosar de trafic de migranți și crimă organizată

Migranții, recrutați și pregătiți în Turcia, erau transportați în România prin Bulgaria Polițiștii desfășoară 69 de percheziții domiciliare în 13 județe și în București, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă