Cu bani de dat cu împrumut într-o mână şi mărfuri de vânzare în cealaltă, premierul Chinei a început un turneu în Europa.
China susţine stabilitatea euro şi nu-şi va reduce investiţiile în obligaţiuni emise de statele europene, a declarat, duminică, premierul chinez, Wen Jiabao, în timpul unei vizite la Atena, transmite Reuters. „China e pregătită, de mână cu UE, ca pasageri în aceeaşi barcă, să întărească cooperarea pentru a lupta contra crizei financiare”, a spus el.
Premierul chinez a afirmat că Grecia începe să-şi revină din criza severă provocată de supraîndatorarea statului şi a anunţat că guvernul de la Beijing este dispus să cumpere din nou instrumente financiare ale statului elen, după ce acesta va relua emisiunile. „Avem toată încrederea în Grecia”, a declarat Jibao.
Ce vrea China în schimb
Pe de altă parte, acesta a anunţat înfiinţarea unui fond de investiţii de 3,6 miliarde de euro prin intermediul căruia armatorii greci să poată cumpăra nave produse în China, potrivit AFP. De asemenea, China sugerează că aşteaptă în schimb garanţia că pieţele europene vor continua procesul de deschidere în faţa mărfurilor chinezeşti. „Promovarea discuţiilor de la Doha (actuala rundă de negocieri a Organizaţiei Mondiale a Comerţului) este un pas esenţial pentru deschiderea economiei mondiale şi pentru întărirea creşterii”, se arată în declaraţia comună a celor două ţări. China a obţinut anul acesta o concesiune de 35 de ani pentru o parte din operaţiunile portului Pireu şi intenţionează să mărească până în 2015 capacitatea acestuia la 3,7 milioane de containere pe an. Şeful guvernului chinez se află pentru două zile la Atena, prima oprire în cadrul unui turneu de vizite în mai multe state din Europa. În plus faţă de oportunităţile economice pe care le oferă Grecia, China ar putea calcula că susţinerea unui stat european confruntat cu dificultăţi va reduce amploarea criticilor la adresa politicilor sale comerciale şi a refuzului de a permite aprecierea monedei naţionale, yuanul, notează Reuters.
Război cu agenţiile de rating
Wen Jibao a mai spus că va ajuta Europa să-şi înfiinţeze propria agenţie de evaluare financiară, lucru pe care China l-a făcut deja, pe fondul neîncrederii în ratingurile acordate de agenţiile americane Moody’s, Standard& Poor’s şi Fitch. Comisia Europeană (CE) va pregăti proiecte de înfiinţare a unei agenţii europene de rating, după ce miniştrii de Finanţe şi şefii băncilor centrale din Uniunea Europeană au discutat, vineri, modalităţi de reglementare a industriei, a afirmat comisarul pentru piaţa internă, Michel Barnier. Executivul comunitar va prezenta până la mijlocul anului următor propuneri de înfiinţare a unei agenţii noi, cu o dimensiune europeană şi noi modalităţi de a relaţiona cu ratingurile de ţară, a spus Barnier, citat de Bloomberg. Presiunea asupra companiilor de rating a crescut după ce ratingul Greciei a fost redus în categoria „speculativ” în luna aprilie, accelerând planurile pentru un program financiar de salvare a ţării. Miniştrii sunt, de asemenea dispuşi să discute aplicarea de amenzi agenţiilor de rating „care induc în eroare investitorii prin acordarea unor calificative neadecvate”, a afirmat ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg, prezent la întrunirea de la Bruxelles. Oficialii au discutat şi reguli privind dezvăluirea motivelor pentru revizuirea unui rating.
Euro la maximum ultimelor şase luni
Preţul aurului a atins un nou record, pentru a şasea şedinţă consecutiv, în condiţiile în care dolarul a scăzut la minimul ultimelor şase luni faţă de euro, cererea fiind alimentată de posibile noi măsuri de relaxare a politicii monetare în SUA, transmite Reuters. Aurul a urcat la 1.317,1 dolari pe uncie, ceea ce reprezintă o creştere de 6% în ultimul trimestru. Totuşi, în comparaţie cu euro, uncia de aur este încă mult sub nivelul maxim atins la jumătatea lunii iunie. Euro a urcat, în nici patru luni, cu mai mult de 15%, de la 1,19 la aproape 1,38 d dolari. Situaţia economică a SUA este atât de fragilă încât orice înrăutăţire a datelor va determina scumpirea aurului, analiştii anticipând noi măsuri de stimulare după alegerile legislative din 10 noiembrie.