6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România Liberă130 milioane euro, blocate de un computer depăşit

130 milioane euro, blocate de un computer depăşit

Fondurile pe care UE le dă României pentru a-şi mări gradul de ocupare a forţei de muncă, nu au putut fi repartizate, ieri, din cauza unui sistem informatic depăşit, care a clacat. Ministrul Muncii a fost obligat să anuleze acţiunea şi a dat ordin să fie remediat sistemul.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), entitate aflată sub jurisdicţia Ministerului Muncii şi care gestionează fondurile europene pentru sporirea gradului de ocupare, a organizat ieri dimi¬neaţă o acţiune de înscriere de proiecte care să primească o finanţare nerambursabilă de 130 milioane euro. Pentru a beneficia de bani, ONG-urile trebuiau să-şi înscrie proiectele pe un portal manageriat de AMPOSDRU. După doar câteva minute de la deschiderea portalului, acesta s-a blocat. După ce reprezentanţii ONG-urilor au făcut sesizări la Ministerul Muncii, ministrul Ioan Botiş a fost obligat să anuleze acţiunea. „Am sistat depunerea proiectelor. Probabil, o vom redeschide luni (27 decembrie 2010 – n.r.). Am solicitat verificarea sistemului IT”, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş, citat de Hotnews.ro.

2.000 de interogări pe secundă

După acest incident, conducerea AMPOSDRU şi-a cerut scuze public pe site-ul instituţiei pentru problema creată. Întrebat ce s-a întâmplat cu portalul instituţiei, un reprezentant al AMPOSDRU ne-a declarat: „Sistemul a picat din cauza depunerii unui număr foarte mare de proiecte, într-un timp foarte scurt. Acum, facem o analiză şi sperăm să remediem problema”. „În primele două ore, am avut 2.000 de interogări pe secundă, situaţie care ne-a depăşit total. Acest sistem n-a fost gândit pentru astfel de situaţii. Am cerut firmei care se ocupă de remedierea problemei (Archidate, din Italia – n.r.) să seteze portalul astfel încât să facă faţă unui trafic de 10.000 de interogări pe secundă”, a explicat pentru România Liberă, Dragoş Vlad, directorul Direcţiei Managementul Calităţii din cadrul AMPOSDRU. El a recunoscut că hardware-urile de care dispune sunt depăşite şi că acestea trebuie schimbate. „Când a fost pusă în aplicare această idee, aveam câteva sute de aplicaţii la o strigare. Acum, avem câteva mii de interogări pe secundă, situaţie căreia facem faţă”, a adăugat Dragoş Vlad.
Acum câteva luni, în septembrie, la lansarea unui alt proiect, sistemul online al AMPOSDRU a căzut din nou. Coaliţia ONG-urilor pentru Fonduri Structurale a solicitat conducerii AMPOSDRU, în noiembrie, să schimbe metoda de atribuire a fondurilor europene.

„În momentul de faţă, sistemul online atribuie banii europeni primului înscris electronic în baza AMPOSDRU, după principiul «primul înregistrat, primul servit». Din cauza deselor probleme ale portalului AMPOSDRU, această metodă a devenit foarte nocivă. Depunerea de proiecte a devenit o cursă contracronometru a abilităţilor IT şi de dactilografiere, în loc să primeze calitatea proiectelor. Solicităm ca proiectele să fie finanţate în baza unui punctaj obţinut, nu în ordinea introducerii în sistem”, a declarat Oana Preda, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Participare Publică. În noiembrie a.c. această propunere a fost respinsă de conducerea AMPOSDRU. Acum, după ce problema cu portalul s-a întâmplat din nou, un reprezentant al AMPOSDRU a declarat României Libere că „se va lua în discuţie şi propunerea ONG-urilor”.

Cele mai citite

Curtea de Apel București a publicat motivarea în cazul acțiunii lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin...

Ilie Bolojan s-a întâlnit cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a evidențiat, miercuri, în cadrul întrevederii avute cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene,...

Incendiile devastatoare din California au fost favorizate de vânturile puternice, lipsa precipitațiilor și „setea atmosferică”

Mai mulți factori majori au favorizat la incendiile de vegetație care fac ravagii, de marți, în sudul Californiei, transmite CNN, care citează opiniile mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă