1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiDragnea: "Amnistia e un act de dreptate, mie nu îmi e frică...

Dragnea: „Amnistia e un act de dreptate, mie nu îmi e frică de pușcărie”

UPDATE Au făcut rost de adresa domnului Dorneanu? Nici eu nu o știu. Sigur le-au dat-o structurile”.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a comentat incidentul în care a fost impolicat șeful CCR, Valer Dorneanu, care a fost urmărit acasă de protestatarii #rezist, care l-au huiduit și certat până la ușa blocului în care locuiește.

„Asta arată încă o dată că domnul Lazăr folosește Parchetul General pentru a-i proteja. În orice altă țară se intervenea, e vorba de președintele CCR. Vedeți vreo reacție de la Parchet? Niciuna! Închipuiți-vă dacă se luau de domnul Iohannis ce s-ar fi întâmplat. Au făcut rost de adresa domnului Dorneanu? Nici eu nu o știu. Sigur le-au dat-o structurile”.

 

UPDATE „Amnistia e un act de dreptate, mie nu îmi e frică de pușcărie”

Dragnea, a vorbit despre adoptarea unei legi privind amnistia și grațierea. Acesta a declarat că „eu nu consider un act de clemență, eu o consider un act de dreptate, de reparație. Noi discutăm de decizii, de condamnări, de procese, de probe false, obținute pe șantaj și pe protocoale.

Că trebuie dată ca OUG sau că trebuie dată ca și lege în Parlament, rezultatele acestor protocoale, ale acestor ani în care justiția a fost condusă de instituții care nu au legătură cu justiția, ceva trebuie făcut.

 
Mie nu îmi e frică de pușcările. (…) Oricum vor să mă bage la pușcărie pe repede înainte. Că se dă în acest an sau la anul, o amnistie în România trebuie dată. Eu nu spun să o dea mâine, pot să nu o dea deloc”.

UPDATE „Sunt miniştri care nu semnează. De frică sau că au ordin pe unitate

Preşedintele PSD, evită să spună direct numele miniştrilor care vor fi remaniaţi la CEx-ul de după referendum. Întrebat, la Antena 3, dacă Paul Stănescu şi Tudorel Toader vor fi remaniaţi, aşa cum a declarat vineri Gabriela Firea, Dragnea evitat un răspuns direct.

„Sunt miniștri care fug de semnătură, care nu comunică ce fac. Nu mai pot rămâne acolo. Discuția va fi foarte sănătoasă și foarte adâncă. Sunt miniștri care nu semnează, nu-și asumă. Deleagă semnătura altcuiva iar unele acțiuni chiar le blochează. Funcționarii din ministere unii blochează că așa au ordin pe unitate, alții de frică”, a declarat preşedintele PSD.

UPDATE „Să nu creadă cineva că la SRI sunt niște vaze care sunt din când în când udate”

Dragnea, i-a transmis un mesaj directorului SRI, Eduard Hellvig, spunând că dacă acesta nu reușește să își convingă subalternii că nu trebuie să se implice în politică sau justiție, atunci a stat degeaba la SRI.

„Am avut perioade în care l-am certat (n.r.: pe Eduard Hellvig) și în continuare îi spun dacă nu reușește să facă schimbările acolo, dacă nu reușește să îi facă pe cei din SRI să înțeleagă că tebuie să facă doar atribuțiile prin lege, nu influențe în partide și parchete, înseamnă că a stat degeaba cât a stat acolo la SRI”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

„Acolo SRI poate să ia decizii serioase. Acolo sunt reguli militare. Au luat decizia. Se pune în practică. Poate așa a lăsat impresia asta George Maior. Direcotrul SRI are atribuții foarte importante, are puterea maximă în SRI. Nu poate încălca regulile, dar are puterea maximă. Acolo nu se poate lua nicio decizie fără directorul SRI. Tot ce s-a întâmplat acolo a fost aprobat de Maior. La fel și acum. Să nu creadă cineva că acolo sunt niște vaze care sunt din când în când udate”, a mai spus liderul PSD.

Liviu Dragnea a vorbit şi despre posibilitatea demilitarizării SRI, în condiţiile în care doar 2-3 servicii similiare din Europa mai sunt militarizate. Declaraţia lui Dragnea vine la câteva zile după audierea lui Hellvig în Comisia parlamentară de control a activităţii SRI, în urma căreia Claudiu Manda a susţinut că demilitarizarea Serviciului nu este oportună în acest moment.

UPDATE ”Legat de remaniere va fi o discuție foarte serioasă și foarte dură”.

”Legat de remaniere va fi o discuție foarte serioasă și foarte dură”Nu mai poate fi un ministru membru al Guvernului, dacă nu știe să comunice. Eu m-am săturat să fiu paratrăsnet. Sunt miniștri care fug de semnătură, care au delegat. Va fi unul sau altul, discuția va fi foarte serioasă și foarte sănătoasă”

UPDATE „Fotografiile sunt atacul lui Maior”

”Planul e străveziu, trebuie să ai doar răbdare, să pui piesele de puzzle pe masă (n.r. – un plan de a da jos Guvernul). Preluarea președinției Consiliului de către România înseamnă preluarea de către premierul Viorica Dăncilă. S-a decis ca premierul să gestioneze aceste lucruri. Cu acest premier intrat în 2019, nu mai poate fi dat jos, nu mai poate fi constestat și vorbim de un an electoral 2019. Miza uriașă sunt prezidențialele. Înseamnă dorința lui Klaus Iohannis de a avea niște servicii care să se joace prin Justiție, să protejeze, să amenințe, să șantajeze. Înseamnă un an în care rezultatele noastre, chiar dacă vă plictisesc discuțiile acestea, rezultatele vor fi și mai evidente, dacă se poate spunea așa. Iohannis ar putea ajunge să spună votați-mă pe mine, nu am făcut nimic bun, am făcut rău. Un contracandidat al nostru, sper să fie unul comun, se poate prezenta ca un garant al acestei creșteri economice și al unei bunăstări pentru români”

”Nu avem ce face decât să continuăm. Cu legile, cu acțiunile guvernamentale. Eu nu am rețineri după ziua de vineri, dar nici nu mai am răbdare, nici nu mai vreau să apară astfel de situații. Dacă și după acest răspuns din partea partidului…abia atunci putem vorbi de rea-credință”

”Au fost colegi care m-au certat, tocmai că nu am fost o mână de fier. Am delegat atribuții și informal, a dus la o comunicare mai grea a mea cu restul partidului, ocupându-mă de unele chestiuni extrem de importante, unele vizibile, altele nu, dar care au generat rezultate. Nu se va mai întâmpla”

”Directorul SRI are atribuții foarte importante, are puterea maximă în SRI. Nu poate încălca regulile, dar cei de acolo nu pot trece peste director. Coldea, Dumbravă, Ciocârlan, de oricine vorbim, ce s-a întâmplat acolo a fost aprobat de Maior”

”Fotografiile sunt atacul lui Maior. Ponta e poștașul. Nu poate să fie doar asta, toate relațiile, toate informațiile, bine nu știu ce informații ar putea fi… Am vorbit și despre ultima poză din colecția SRI sau SRI-DNA, era un coleg care voia să spun ce era cu ea. Cred că era ziua SRI, pe canapeaua aia au stat mulți. Kovesi, Ponta, Dîncu (…) N-am fost șase inși care să stăm câteva ore, cred că au fost 100 de inși. Sigur nu era Botoș cel cu spatele, nu îmi amintesc cine. În capul mesei era ori Sebi Ghiță, ori Ponta. Asta este o bucățică din spațiul ăla uriaș de acolo”

nu are importanță pentru că aceasta e o bucățică din spațiul uriaș de acolo. Toată lumea venea, spunea directorul SRI un speech și premierul care spunea cât de mult ajută SRI Guvernului. După care era socializare. Se stătea o oră, două trei. Mai dispăreau unii prin niște camere Coldea cu Kovesi. Maior cu Coldea. Se vorbea de fotbal, politică, chestiuni interne, internaționale, dar fiecare vorbea cam ce îl interesa pe el”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

 
„Eu nu am vorbit cu Kovesi niciodată despre politică, dar nu știu dacă au vorbi alții. Se vorbea despre Guvern. (…) Povestea la masă (n.r.: Kovesi) că nu știu ce avea la mână. Eu nu suport fizic astfel, la mine le suport, la alții nu, și m-am ridicat și am plecat pentru că nu suport chestiile astea și nu cred că e un interlocutor bun”,a mai spus Dragnea.

”Se vorbea și de fotbal, se vorbea și de politică, fiecare ce îl interesa pe el”

”Deocamdată în mandatul în care noi conducem, Kovesi a plecat. Să arate ce cu pozele astea?”

”Nici mie nu îmi place de toți din partid. Dar asta nu înseamnă că nu putem să colaborăm sau că eu trebuie să blochez o lege pentru că e un demers al nu știu cui”.

UPDATE Dragnea vede o conspiraţie europeană împotriva PSD. 

Liviu Dragnea dă vina pe o conspiraţie naţională şi internaţională pentru atacurile la adresa PSD. Pe de o parte, Klaus Iohannis nu vrea ca preşedinţia semestrială a UE să fie gestionată de Viorica Dăncilă, pe de altă parte, partidele europene de dreapta nu vor un partid de stânga puternic.

„Preluarea președinției consiliului UE de către România înseamnă preluarea de către premierul Dăncilă și miniștri. Președintele nu are nici o atribuție guvernamentală. Cu acest guvern intrat în anul 2019 nu mai poate fi dat jos, contestat și vorbim de un an electoral. Al doilea lucru, anul electoral 2019 și mă refer la cel prezidențial înseamnă dorința lui Klaus Iohannis de a avea niște servicii care să se joace în justiție, să preseze, să amenințe, să șantajeze, să protejeze. Înseamnă un an în care rezultatele noastre o să fie și mai evidente și poate ajunge în situația domnul Iohannis votați-mă pe mine că nu am făcut nimic bun, am făcut rău că am făcut atâta agitație în România.

 
Mai sunt și mize politice externe. PSD-ul este cel mai mare partid de stânga din Europa. Mai sunt cinci țări doar cinci în care premierul e social-democrat. Este o ofensivă foarte mare a popularilor europeni, este și ofensiva generată în Parlamentul European. Se dorește o contraofensivă la Ungaria, se dorește ceva cu o țară unde guvernul e de stânga. Vor să aibă în continuare majoritatea în Comisie, în PE, vor ca regulile să fie făcute de ei”, a declarat Dragnea, duminică seara, la Antena 3.

Preşedintele PSD nu a dorit să comenteze scenariul plecării din familia socialiştilor europeni către un alt partid european.

UPDATE Am câștigat alegerile, deci am avut un management eficient al partidului

”La baza partidului a fost o mișcare foarte puternică, în primul rând de susținere la adresa mea, apoi o reacție violentă la astfel de cereri”

 
”S-a vorbit despre managementul partidul. Nu am câștigat singur alegerile, a câștigat partidul, condus de mine. Un management eficient. S-a vorbit de decizii luate împreună cu un grup mic. Nu au reușit să îmi spună una. Se discută ore în șir, deciziile le iau miniștrii, unde e atitudinea dictatorială”

UPDATE Liviu Dragnea recunoaşte că PSD s-a prăbuşit în sondaje faţă de scorul obţinut în decembrie 2016. De la cele 47 de procente obţinute la ultimele parlamentare, PSD ar fi ajuns acum la 33-35%.

Preşedintele PSD a afirmat că nu ştiu de unde avea Adrian Ţuţuianu sondajul prezentat în şedinţa CEx, în care social-democraţii erau prezentaţi la 31%.

„M-am uitat ieri si astazi. A fost totusi o oarecare coordonare, o oarecare sucesine de actiuni. A iesit Iohannis si a spus ‘Scapati de Dragnea’. Rezistentul: ‘Scapati de Dragnea’. Toata opozitia, in frunte cu Iohannis:  ‘Protocoalele nu exista, nu-s probleme, nu sunt abuzuri.

 
Esenta discutiei a fost ca nu mai trebuie sa ne certam cu Iohannis, sa nu mai vorbim de abuzurile din Romania. Eu cred ca se vorbeste prea putin.

Ca a fost o coordonare, ca a fost o condicindeta. Multi colegi au spus ca nu a fost o coincidenta.

La baza partidului a fost o miscare puternica de sustinere a mea si o reacte violenta la adresa unor astfel de cereri (de a opri lupta cu abuzurile – n.r.)”, a declarat Dragnea.

Liviu Dragnea recunoaşte că PSD s-a prăbuşit în sondaje faţă de scorul obţinut în decembrie 2016. De la cele 47 de procente obţinute la ultimele parlamentare, PSD ar fi ajuns acum la 33-35%.

Preşedintele PSD a afirmat că nu ştiu de unde avea Adrian Ţuţuianu sondajul prezentat în şedinţa CEx, în care social-democraţii erau prezentaţi la 31%.

Cele mai citite

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...

Procurorul general al Israelului solicită anchetarea soției lui Benjamin Netanyahu

Procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, a solicitat joi deschiderea unei anchete în cazul soției prim-ministrului Benjamin Netanyahu, Sara Netanyahu, în urma unor acuzații...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...
Ultima oră
Pe aceeași temă