3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialShabla, pericolul din adâncuri

Shabla, pericolul din adâncuri

Nu Vrancea, ci falia seismică Shabla, din Bulgaria, reprezintă cel mai mare pericol pentru Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, aflată la numai câţiva zeci de kilometri de ţara vecină. „Shabla din Bulgaria ar fi cea mai mare problemă pentru România şi pentru Cernavodă.

Noi, când am calculat Cernavodă – că noi am făcut treaba asta, şi acum două zile am avut o reevaluare – am ţinut cont că Shabla este cea mai importantă sursă din Bulgaria pentru Cernavodă. Atunci, în 1978, am ţinut cont şi de asta”, a declarat, ieri, pentru Agerpres, profesorul Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Acesta a dat însă şi asigurări. „Cernavodă nu este în pericol să fie afectată. Am demonstrat că, chiar dacă se ia o perioadă la zece mii de ani, rezistă”, a precizat Mărmureanu. Cu toate acestea, pericolul există, în cazul unui cutremur de amploare în ţara vecină, şi acesta este dat de centrala nucleară de la Koslodui, aflată la graniţă cu România. Specialiştii români nu au date despre cât de solidă este construcţia.

„La Kozlodui nu ştiu, acolo este altceva. Acum ne vom ocupa mai mult să vedem cum este”, a spus Mărmureanu. În timp ce centrala de la Cernavodă a fost construită după o tehnologie canadiană, cea bulgărească foloseşte tehnologie sovietică, învechită. Acest lucru este important pentru că, în cazul unui cutremur, oprirea în siguranţă a instalaţiilor secundare este uneori mai stringentă decât oprirea reactorului însuşi. „În cazul unei centrale nucleare, durează două-trei ore ca să fie oprit reactorul, dar instalaţiile secundare sunt mai importante decât reactorul. Sunt sisteme care transportă lichid, deci presiune mare, sunt turbinele etc. Cernavodă nu constituie o problemă”, a subliniat Gheorghe Mărmureanu. Acesta a participat, ieri, la dezbaterea despre alertarea în caz de cutremure în regiunea transfrontalieră România – Bulgaria, organizată la Giurgiu de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.  

Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă