-0.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialProtejarea habitatelor poate condamna Delta la la sărăcie?

Protejarea habitatelor poate condamna Delta la la sărăcie?

Şefii administraţiei din judeţul Tulcea încearcă să boicoteze aplicarea legislaţiei europene care vizează protecţia habitatelor sălbatice periclitate din nordul Dobrogei. În ultimii ani, în baza unor studii ştiinţifice realizate de cercetători, aproximativ 80 la sută din suprafaţa judeţului Tulcea a fost inclusă în reţeaua europeană de situri Natura 2000.

Comisia Europeană a notificat recent Guvernul României că nu şi-a onorat integral angajamentele privind protejarea habitatelor păsărilor sălbatice periclitate, în special a celor din Delta Dunării şi din zonele limitrofe şi a precizat că va declanşa procedura de ifringement dacă nu se conformează. Pentru a evita un conflict juridic cu CE, Ministerul Mediului a comandat un nou studiu pentru extinderea ariilor protejate Natura 2000.

Recent, experţii au propus Ministerului Mediului să extindă siturile respective cu un milion de hectare, suprafaţă care coincide cu angajamentele ţării noastre din Tratatul de Aderare la UE. Conform acestui studiu, în judeţul Tulcea ariile protejate ar urma să se extindă cu peste 40.000 de hectare şi vor reprezenta 88 la sută din suprafaţa judeţului.

Primarii se revoltă

Demersul ecologiştilor i-au adus în pragul revoltei pe şefii Consiliului Judeţean Tulcea şi pe primarii din comunele tulcene. Victor Trahon, preşedinte al CJ Tulcea, le-a cerut primarilor din acest judeţ să trimită memorii premierului Boc pentru a împiedica extinderea siturilor Natura 2000 la 88 la sută din suprafaţa judeţului, motivând că se va bloca dezvoltarea economică a localităţilor. „Dacă se vor extinde zonele protejate conform propunerilor făcute de cercetători, dezvoltarea parcurilor eoliene şi extracţia pietrei pentru construcţii vor fi blocate, iar comunităţile locale vor fi condamnate la sărăcie”, a spus Tarhon la o întâlnire cu primarii. Ilie Ştefan, primarul comunei Luncaviţa, susţine că „siturile Natura 2000 nu pot fi delimitate pe teritoriul localităţilor fără acordul comunităţilor, iar acest acord nu s-a dat, nici dezbateri publice cu localnicii nu s-au relizat, deşi procedura europeană impune acest lucru.”

Interese politice

Dacă studiile cercetătorilor vor fi luate în seamă de Guvern şi vor fi extinse ariile protejate cu 40.000 de hectare, carierele de piatră din zonele Somova, Niculiţel, Isaccea, Luncaviţa, Greci, Măcin, Başchioi vor fi închise pentru că afectează habitatul unor păsări periclitate. Din aceste cariere regii asfaltului extrag piatra încorporată în drumurile care se realizează în întreg sudul României. Un nou sit Natura 2000 va afecta şi cariera de la Başchioi, perimetru concesionat de firma Marmosim Simeria a lui Videanu. Din această carieră se extrage granitul, care a început să fie utilizat la placarea unor imobile publice, cum ar fi noul sediu administrativ al Consiliului Judeţean Tulcea.

Cercetătorii au inclus în noua hartă a siturilor europene Natura 2000 şi o parte din terenurile pe care se construiesc parcuri eoliene. Unele din aceste parcuri sunt realizate de investitori străini în parteneriat cu firme ale unor politicieni, cum ar fi firme ale familiilor liderilor PDL de la Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi Ioan Oltean. Dacă Guvernul va declara aceste terenuri arii protejate, afacerile acestor politicieni şi ale regilor asfaltului vor fi afectate. Din acest motiv se apelează la premierul Boc pentru a nu fi emisă hotărârea de guvern privind dselimitarea noilor situri Natura 2000.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă