Politicienii, indiferent de partidul din care fac parte, au tentaţia de a folosi instituţiile publice ca instrumente de presiune asupra jurnaliştilor.
Apropierea alegerilor locale, creşte tensiunile din arena politică, dar şi tentativele de exercitare a unor presiuni politice asupra instituţiilor mass media şi jurnaliştilor. Jurnaliştii gălăţeni, respectiv redactorul şef al săptămânalului „Acţiunea” , Cezar Amariei, şi Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos” acuză astfel de presiuni exercitate prin Garda Financiară asupra redacţiei ziarului menţionat.
Ziarul nu are contracte de publicitate cu instituţii bugetare şi nici partizanate cu politicieni, fiind susţinut financiar de mai mulţi tineri implicaţi în afaceri. În paginile săptămânalului au fost publicate anchetele ale căror dezvăluiri vizau politicieni din PSD, PDL, PNL şi PC, funcţionari din Primăria Galaţi sau oameni de afaceri din clientela politică, protagonişti ai unor tunuri imobiliare sau inginerii financiare. Reacţia, pe măsură. Săptămâna trecută, comisarii Gărzii Financiare (GF) au descins la redacţia „Acţiunii”, efectuând un control de 3 zile, în care zilnic a venit să vadă cum merg treburile chiar şeful GF Galaţi, Toader Ţocu.
Controlul nu s-a soldat cu vreo amendă, dar comisarii au ameninţat contabila cu întocmirea unui dosar penal pentru evaziune fiscală. Potrivit redactorului şef, comisarii GF nu au luat în considerare documentele prezentate, adică hotărârea AGA prin care se instituia distribuirea gratuită a ziarelor nevândute ca măsură de promovare a ziarului, facturi, procese verbale şi avize de expediţie, prin care erau evidenţiate contabil aceste operaţiuni şi au considerat că ziarele distribuite gratuit, 95.228 de exemplare, sunt lipsă în gestiune, estimând că prejudiciul produs bugetului de stat ar fi de 42.664 lei.
Controlul GF este considerat un atac executat la comandă politică. „Acţiunea nu e un ziar de rebus. De-a lungul timpului am publicat mai multe anchete despre diverşi politicieni din Galaţi, iar modul în care a fost făcut controlul ne îndreptăţeşte să credem lucrul acesta. Cu atât mai mult cu cât e o societate înfiinţată acum 8 luni, a înregistrat profit anul trecut, iar la data controlului nu avea nici o datorie”, a declarat Cezar Amariei în cadrul unei conferinţe de presă.
Instituţiile statului, instrumente ale presiunilor
Intimidarea de către „Gardă” a jurnaliştilor de la „Acţiunea” a fost condamnată de Radu Oprea, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est şi Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos” (SJDJ). Potrivit SJDJ, în acest caz au fost comise două din cele 3 modalităţi de presiune asupra jurnaliştilor şi instituţiilor media menţionate în metodologia ActiveWatch, de măsurarea a independenţei presei, „presiuni ale autorităţilor” şi „presiuni politice”. „Solicităm autorităţilor statului din Galaţi să îşi îndeplinească atribuţiile cu profesionalism şi să nu devină instrumente în exercitarea unor presiuni politice asupra instituţiilor de presă şi jurnaliştilor”, se spune în comunicatul SJDJ.