Primăria Grădina, din judeţul Constanţa, a cheltuit jumătate din bugetul local pentru redactarea a 12 proiecte cu finanţare europeană. Numai unul a fost finalizat.
Autorităţile locale din Grădina, judeţul Constanţa, se plâng că, deşi au bugetele subţiate şi au realizat o serie de proiecte cu finanţare europeană, accesul la banii europeni este blocat. Astfel, din 12 proiecte depuse, Grădina a reuşit să obţină finanţare doar pentru unul singur, restul de unsprezece fiind declarate eligibile, dar nefinanţabile. Acestea, în condiţiile în care, declară Gabriela Iacobici, primăriţa de a Grădina, autorităţile locale trec prin furcile caudine până reuşesc să depună un proiect, avizele necesare şi schimbările din programe în timpul mersului, scoţând peri albi oricui încearcă să ia bani europeni.
La toate acestea se adaugă, spune Iacobici, şi lipsa de comunicare. Spre exemplu, sunt proiecte pentru care administraţia locală a primit răspuns după un an de zile cu privire la faptul că a fost admis, dar nu a fost finanţat, recomandarea primită de la autoritatea sub care se face finanţarea fiind „aşteptaţi, poate prindeţi la următoarea strigare”. În 2009, primăria Grădina a plătit peste 200.000 lei pentru realizarea celor 12 proiecte, în condiţiile în care bugetul local de venituri şi cheltuieli pentru 2010 este de 400.000 lei, la care se adaugă alte 300.000 lei reprezentând salariile profesorilor. „Cu banii pe care i-am cheltuit terminam Căminul cultural de la Cheia. Nu pot să-mi dau seama ce se-ntâmplă, se frânează sosirea banilor europeni…” spune Iacobici, nemulţumită că nu a prins bani nici pentru festivalul transfrontalier „Cheile Dobrogei”, dar nici pentru reabilitarea casei agronomului din localitate, casă pe care o vedea transformată într-un centru de zi pentru copiii proveniţi din familii defavorizate.