Comuna constănţeană Peştera este pe punctul de a deveni noul Eldorado al energiei eoliene. Cu o populaţie de circa 3.500 de persoane şi cu mai puţin de o mie de locuinţe, localitatea a atras investitori importanţi din domeniul energiei eoliene. Primarul Valentin Vrabie ne-a declarat că în zonă există nu mai puţin de şapte proiecte vizând înfiinţarea de parcuri eoliene la nivelul acestei comune, proiecte aflate în diverse stadii de execuţie şi care vor aduce în jur de 500 de turbine, ceea ce înseamnă practic o turbină la două case. Edilul a precizat că până la sfârşitul acestei luni va fi definitivat primul parc eolian, o investiţie de aproximativ 100 milioane de euro, în urma căreia 30 de morişti de vânt vor fi puse în funcţiune. Acestea vor asigura şi liniştea comunităţii locale, din punct de vedere financiar, prin banii pe care-i vor vira la bugetul de taxe şi impozite. Puterea dezvoltată de noul parc va fi de 30 de megawaţi.
Banii, folosiţi în infrastructură
Parcul care va fi inaugurat zilele acestea aparţine firmei Energias de Portugal şi reprezintă o investiţie de circa 100 milioane de euro. Primarul comunei ne-a declarat că la bugetul local nu s-a încasat nici un leu de pe urma avizelor, certificatelor de urbanism sau a autorizaţiilor de construire, acestea fiind eliberate de Consiliul Judeţean Constanţa. „Abia de acum încolo vom începe să încasăm, de la taxe şi impozite”, susţine Vrabie, care s-a arătat supărat de faptul că a fost uitat, la împărţirea banilor, atât de Consiliul Judeţean Constanţa, cât şi de Guvernul României, de la care n-a primit nici un leu. „Ne facem treaba aşa cum putem. Deşi sunt foarte multe proiecte prioritare pentru comună, în primul rând, din banii de pe eoliene, vom pietrui toate uliţele de pământ pentru a scoate oamenii din glod.
Cam 65% din drumurile Peşterei sunt de pământ”, a precizat edilul-şef. Acesta aşteaptă ca şi celelalte parcuri eoliene (aflate în diverse stadii de execuţie) să fie definitivate şi subliniază că primăria a eliberat avizele necesare, aşa că, în curând, comunitatea locală va avea asigurată independenţa financiară necesară astfel încât să nu trebuiască să se roage, pe la diverse uşi, pentru drepturile celor din Peştera. Vrabie spune că, deşi a făcut o amplă gamă de proiecte de finanţare pentru dezvoltarea comunităţii (valoarea totală a acestora ridicându-se la 10 milioane de euro), nu i-a fost finanţat nici unul, nici de către autorităţile judeţene, nici de către cele guvernamentale, acestea, probabil, „zăcând prăfuite în birouri de funcţionari”.