După megascandalul dosarului Flota, în care zeci de persoaneau fost cercetate pentru înstrăinarea flotei ultimei companii de navigaţie maritimă de stat, iunie 2011 debutează cu un noi cercetări penale în cazul Petromin.
Directorii Petromin, Florentin Chiforeanu şi Horia Bud, sunt cercetaţi, la sesizarea administratorului special numit de AVAS, pentru bancrută frauduloasă şi nepredarea documentelor către administratorul special al companiei. Parchetul nu a oferit detalii despre cercetare, însă aceasta a demarat după ce administratorul special al Petromin, Irina Grigorescu, a reclamat faptul că directorii Chiforeanu şi Bud refuză să predea documentele companiei, aflată în reorganizare judiciară. De cealaltă parte, conducerea Petromin a făcut, la rândul său, plângeri penale împotriva administratorului special, dar până în prezent organele de anchetă nu s-au sesizat în sensul demarării cercetărilor. Contactat telefonic, directorul Chiforeanu nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect. Reorganizarea companiei Petromin s-a transformat astfel într-un circ.
Vasul „Carmen Silva”, reţinut de austrieci
Voestalpine, fost partener de afaceri al companiei româneşti, a devenit într-un mod cel puţin ciudat principalul creditor al Petromin. Pe lângă faptul că scrisoarea de garanţie bancară în favoarea Voestalpine nu are girul AGA şi al consiliului de administraţie Petromin, austriecii au sechestrat la începutul acestui an, în contul aceleiaşi datorii pe care o reclamă, nava „Carmen Silva”, ultimul mineralier românesc aflat în funcţiune, care a fost reţinută la Istanbul pe 12 februarie 2011, în timp ce străbătea Bosforul. Austriecii au finanţat lucrările de reparaţii ale navei, după care mineralierul a început să navigheze în beneficiul Voestalpine. Afacerea s-a perfectat după modelul „navă unică”, respectiv înfiinţarea în Malta a subsidiarei Petromun „Feteşti Shipping” (după numele deţinut anterior de mineralier). Din documentele făcute publice până în prezent, pentru datoria de 13 milioane de dolari a subsidiarei Petromin din Malta (această firmă a împrumutat bani de la austrieci), în prezent Voestalpine deţine mineralierul sub sechestru şi în acelaşi timp a fost acceptat de către administratorul judiciar ca principal creditor la masa credală.
Vor să vândă nava
Situaţia este cu atât mai încurcată cu cât austriecii intenţionează să vândă nava „Carmen Silva”, pentru recuperarea datoriilor, fac acest lucru pentru creanţa iniţială de 13 milioane dolari, Voestalpine are şanse să încaseze dublul sumei, în defavoarea celorlalţi creditori.