23.5 C
București
vineri, 23 august 2024
AcasăSpecial"În Delta Dunării nu există braconieri"

„În Delta Dunării nu există braconieri”

Preşedintele CJ Tulcea susţine că în Delta Dunării se pescuieşte legal şi că bursa peştelui reprezintă o soluţie pentru pescarii profesionişti, care nu vor mai fi condiţionaţi de proprietarii cherhanalelor la achiziţionarea peştelui. Victor Tarhon s-a întâlnit ieri cu pescarii din Deltă, care sunt nemulţumiţi de noua lege a pescuitului şi de braconaj.

„Pescarii sunt de acord să devină propriii lor stăpâni, să îşi valorifice produsul muncii lor, vor bursă de peşte, dar nu sunt de acord cu cuantumul fix stabilit pentru taxa de autorizare. (…) Se întrevede posibilitatea ca, pe baza unor raportări corecte, să existe o nuanţă în ceea ce priveşte această taxă – astfel, va exista o sumă fixă plătibilă o dată cu eliberarea autorizaţiei, iar la finele anului, prin septembrie, atunci când se termină socotelile în ale pescuitului, după ce se vor primi de la pescari raportările privind capturile pe specii, va exista cel mai probabil un procent. Cine a muncit mult va plăti mai mult, dar va avea şi venituri mai mari, iar cine a muncit mai puţin va plăti mai puţin”, a declarat, ieri, preşedintele CJ, după întâlnirile cu pescarii din Deltă.

Guvernatorul Deltei: 70% din peşte este braconat

El a mai spus că aşteaptă până la finele acestei luni argumente din partea pescarilor care s-au plâns din cauza braconierilor care ar fi protejaţi de reprezentanţii unor instituţii ale statului şi din cauza veniturilor mici obţinute în urma activităţii desfăşurate legal. „Până acum nu am văzut nici un braconier găsit vinovat şi pedepsit, adică să fie privat de libertate, iar pe cale de consecinţă braconier nu există. (…) Am constatat că pescarii doresc să predea peştele unde vor ei, nu la cherhanaua unde sunt obligaţi, iar asta din cauză că sunt condiţionaţi din punctul de vedere al preţului de achiziţie”, a menţionat preşedintele CJ. Reamintim că Grigore Baboianu, guvernator al ARBDD, declara zilele trecute, citat de România Liberă, ediţia de SE, că „aproximativ 70 la sută din peştele capturat în Deltă se comercializează pe piaţa neagră, chiar dacă există foarte multe instituţii care veghează pentru combaterea braconajului”.

În ceea ce priveşte comentariile făcute de liderii politici din judeţ pe marginea noii taxe şi a intenţiilor PDL în Delta Dunării, preşedintele Victor Tarhon a amintit faptul că în timpul guvernării PSD resursa piscicolă a fost concesionată, iar în timpul guvernării PNL se intenţiona sistarea pescuitului comercial în zonă.

Bursa, o piatră de încercare

„Cea mai mare piatră de încercare este bursa peştelui. Chiar şi Ordonanţa 127 din decembrie 2010 a avut foarte multe adversităţi. S-au luptat cu tot armamentul din dotare şi sunt convins că o vor face în continuare, fiindcă bursa de peşte este de natură să zădărnicească nişte mecanisme care s-au pus foarte bine la punct şi care sunt generatoare de satisfacţii pecuniare, dar care nu sunt câtuşi de puţin pe placul pescarilor. (…) Vrem ca lucrurile să fie puse într-o ordine firească, în care pescarul să câştige şi să fie respectat, iar consumatorul să plătească preţul corect pentru peştele pe care îl consumă”. Victor Tarhon

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă