5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialFabrica "Munca Ovidiu", taiata la fier vechi

Fabrica „Munca Ovidiu”, taiata la fier vechi

Falimentul fabricii era previzibil. De peste trei ani Agentia Domeniilor Statului si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului isi paseaza una alteia raspunderea pentru privatizarea intreprinderii.
Nepasarea acestor doua institutii a mers pana acolo incat fabrica a fost la un pas sa intre in lichidare fortata, la sfarsitul anului trecut. La acea data s-a reusit evitarea in ultimul moment a procedurilor judiciare, gratie declansarii unui program de administrare speciala. Dar nici acesta nu a folosit la nimic. Pana si salariatii si-au dat seama ca societatea nu mai are nici o sansa. Asa ca AVAS a instituit, incepand cu 3 octombrie, falimentul. Pentru a scoate cat mai multi bani din lichidare, intr-o prima faza vor fi vandute stocurile de produse. Conservele si sucurile naturale dateaza din 2002, ultimul an „plin” pentru societate. Dupa aceea urmeaza lichidarea propriu-zisa a activelor. Se va incerca bineinteles vanzarea in bloc a fabricii, insa este imposibil ca cineva sa cumpere intreaga intreprindere. Daca ar fi fost vreun doritor, acesta si-ar fi manifestat intentia inainte ca Munca Ovidiu sa intre in faliment. Doar societatea a stat doi ani la „taraba” privatizarii. In concluzie se va aplica metoda „fierastraului”, respectiv lichidarea pe bucati. Principalele „candidate” la fier vechi sunt parcul auto, consistent in utilaje si autocamioane, precum si linia de productie, functionala ce-i drept, dar mult prea veche pentru a face fata noilor cerinte.

Plati compensatorii pentru salariati

Theodor Geambasu, directorul general al societatii, a precizat ca in fabrica mai lucreaza aproximativ 60 de oameni. O parte din acestia au fost detasati pentru serviciul de paza la sectiile din judet. Lichidatorul analizeaza, zilele acestea, posibilitatea ca cei care vor fi disponibilizati in perioada imediat urmatoare sa primeasca intre 6 si 12 salarii compensatorii. La locul de munca vor mai ramane doar paznicii. Directorul a mai adaugat ca pana in prezent nu s-au inregistrat intarzieri la plata salariilor catre cei 60 de angajati.

Statul si-a furat singur caciula

Procedurile efective de vanzare vor incepe de anul viitor. Acum se intocmeste masa credala pentru a se stabili cu exactitate care sunt datoriile fabricii. La o prima aproximare, acestea depasesc 135 de miliarde ROL, adica de trei ori capitalul social al fabricii, care este de 44,6 miliarde lei vechi. Data fiind includerea intreprinderii in portofoliul AVAS, principalul creditor este statul. Daca s-ar fi vrut cu adevarat recuperarea datoriilor, fabrica nu ar fi trebuit sa fie lasata sa moara. Dar privatizarea nu a fost decat o japca in favoarea clientelei politice. Munca Ovidiu va ingrosa randurile „gaurilor negre”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă