Fermieri din ţări ale Uniunii Europene se înghesuie să facă afaceri în nordul Dobrogei. Afirmaţia îi aparţine Luminiţei Răileanu, director al Direcţiei Agricole Tulcea. „Peste 22.000 de hectare de teren arabil din judeţul Tulcea sunt în proprietatea sau în administrarea unor oameni de afaceri străini. Afacerile agricole ale fermierilor străini, cu precădere din ţări ale Uniunii Europene, cresc semnificativ de la un an la altul.
Fermierii europeni au cumpărat active agricole de la fermierii localnici, care nu o duceau prea bine din punct de vedere financiar, au achiziţionat teren arabil de la localnici sau l-au concesionat de la Agenţia Domeniilor Statului. După ce au devenit proprietari, fermierii din Spania, Franţa, Danemarca au atras fonduri structurale europene şi au început modernizarea fermelor. Ţinta predilectă a respectivilor investitori o constituiereconversia plantaţiilor viticole şi agricultura ecologică”, a precizat Luminiţa Răileanu.
Spaniolii investesc la Sarica Niculiţel
Spre exemplu, un om de afaceri din Spania investeşte, de mai bine de trei ani, în reconversia plantaţiilor viticole de la Niculiţel. Aproape jumătate din cele 1.000 de hectare plantate cu viţă-de-vie la Sarica Niculiţel au fost replantate cu soiuri foarte productive. Pentru că localnicii au distrus pepinierele viticole din zonă, spaniolii sunt nevoiţi să aducă butaşi de viţă-de-vie din podgoriile din Spania, Franţa şi Italia. Elena Împărăţelu, specialist în reconversia plantaţiilor viticole de la Direcţia Agricolă Tulcea, a declarat că „investitorii spanioli au ales cu atenţie materialul săditor pentru a nu altera marca de vin produs de sute de ani la Sarica Niculiţel. Producţia de vin este destinată, pentru început, recuceririi pieţii româneşti pe care această podgorie a pierdut-o, în mare parte, din cauza producţiilor slabe realizate ani la rând şi apoi se va relua exportului”
Francezii din Slava Cercheză, danezii din Jijila
Fermierii din Franţa investesc pe colinele din vecinătatea satelor Slava Cercheză şi Slava Rusă, unde au înfiinţat, în ultimii doi ani, sute de hectare de plantaţii viticole pe care intenţionează să le includă în Podgoria Babadagului, renumită pentru vinurile roşii. Astfel, lipovenii din cele două localităţi tulcene au fost „convertiţi” de fermierii francezi la meseria de viticultori. Oamenii de afaceri din Danemarca şi Italia folosesc ariile protejate din reţeaua Natura 2000 pentru realizarea produselor agricole cu etichetă ecologică.
La Jijila, Greci şi Cerna fermierii danezi au înfiinţat microferme agricole doar pentru produse ecologice, pentru că terenurile din aceste localităţi se află pe teritoriul Parcului Naţional Munţii Măcin sau în vecinătatea acestuia. Italienii au concesionat fostele ferme agricole cu capital de stat din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării în care produc grâu, porumb şi floarea soarelui cu etichetă ecologică, pe care le exportă în Peninsulă.
Proiecte de zeci de milioane de euro
Datele statistice arată că fermierii din UE au proiecte dezvoltare a afacerilor în judeţul Tulcea de zeci de milioane de euro, cea mai mare parte a fondurilor de dezvoltare provenind din fonduri structurale europene. Directorul Luminiţa Răileanu a mai declarat că exemplul fermierilor veniţi din ţările UE în ceea ce priveşte atragerea fondurilor structurale europene va fi preluat şi de fermierii locali.