3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialDacă românii ar fi construit Empire State Building...

Dacă românii ar fi construit Empire State Building…

Pe 17 martie 1930 începea, în New York, construcţia Empire State Building, care avea să devină cea mai înaltă clădire din lume. Pentru a respecta adevărul istoric, trebuie să spunem că fundaţia a început să fie săpată în ianuarie 1930, dar 17 martie, ziua Sfântului Patrick, a fost data oficială a inaugurării lucrărilor. Lucrările au durat fix 410 zile. Un an şi 45 de zile. Pe 1 mai 1931, preşedintele de atunci al Statelor Unite ale Americii, Herbert Hoover (cel care dă şi numele barajului de pe fluviul Colorado, o altă realizare inginerească remarcabilă) a aprins luminile clădirii, apăsând un buton din Washington DC.

Reţineţi, vorbim de tehnologia anilor ’30 şi de cea mai înaltă clădire din lume, la acea dată. Un zgârâie-nori de 443 de metri, cu tot cu antene (381 fără ele), cu un total de 102 etaje. Spaţiile comerciale şi de birouri ocupă 200.500 mp, iar constructorii au montat 6.500 de geamuri şi 73 de lifturi. De asemenea, s-au folosit 113 kilometri de ţevi şi 760 de kilometri de cabluri electrice Baza clădirii se întinde pe 8.094 mp. În total cântăreşte 340.000 de tone. Aici lucrează, în prezent, circa 21.000 de persoane.

Poate că au fost prea multe cifre. Reţineţi atât: cea mai înaltă clădire din lumea a fost construită, acum 80 de ani, în numai un an şi 45 de zile.

Pe 10 ianuarie 2011 începe, la Cernavodă, construcţia a ceea ce nu va deveni, cu siguranţă, o lucrare inginerească de geniu. Atunci vor demara „lucrările de execuţie la obiectivul ‘ Reabilitarea podului şi viaductelor peste canalul navigabil Cernavodă pe DN 22C km 1+978’ ” (scuzaţi limbajul de lemn, citatul aparţine Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România). Ca să fie clar: nu este vorba nici măcar de construirea unui pod, ci de reabilitarea celui existent, de la ecluza de la Cernavodă (nu a podului mare, de pe Dunăre). Practic, vor fi reabilitaţi 566 metri de drum şi se vor reface viaductele de la intrările de pe pod. Toată această lucrare va dura un an, deci cu numai 45 de zile mai puţin decât a durat construcţia Empire State Building. Licitaţia (căci a fost o licitaţie, fondurile fiind europene) a fost câştigată de o firmă din Galaţi, Arcada Company SA.

Vă daţi seama în cât timp s-ar fi ridicat Empire State Buiding dacă ar fi fost construit de români?

Cireaşa de pe tort este că, timp de un an de zile, cât durează lucrările, traficul pe acest pod este interzis. Pentru cei care vor să vină la vară în concediu, am o veste tristă: traficul va fi chiar de coşmar. Dacă anii trecuţi vi s-a părut că ruta dintre Constanţa şi Cernavodă e aglomerată, v-aţi înşelat. Ambuteiajele de peste 10 kilometri din vara trecută, pe care vi le semnalam în ziarul nostru, ar putea fi amintiri plăcute. Greul de acum începe. Turiştii vor trece prin Cernavodă, pe un drum ocolitor, iar transportatorii vor fi redirecţionaţi prin Giurgeni sau Gura Ialomiţei (găsiţi în ediţia de Dobrogea a României libere rutele exacte). Singura speranţă pentru şoferi ar fi fost darea în folosinţă a ultimul tronson din Autostrada Soarelui, dar nici măcar ministrul Transporturilor nu mai crede că acest lucru va avea loc înainte de începutul sezonului estival, ci abia spre finele anului. Dacă ne luăm după promisiuni, autostrada aceasta ar fi trebuit inaugurată de vreo trei ori până acum, aşa că şi anul 2011 pare optimist.

Daţi-mi voie să închei cu o observaţie şi un citat. Observaţia: Dobrogea este de fapt o insulă, legată de ţară numai prin poduri, care au, toate, nevoie de reparaţii. Citatul provine din comunicatul de presă al CNADMR. Eu nu mi-am dat seama dacă este ironic sau nu. „Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România multumeşte participanţilor la trafic pentru înţelegere şi îi asigură de faptul că această închidere temporară a DN 22C are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de trafic”. Drum bun şi nervi de oţel!

 

 

Cele mai citite

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...
Ultima oră
Pe aceeași temă